Lody rabarbarowe.

21:57 Kinga B. 4 Comments

W moim kulinarnym życiu rabarbar nie od zawsze miał swoje miejsce. Nie wspominam zagryzania jego różowych łodyg maczanych w cukrze. Nie dlatego, że go nie lubiłam, a dlatego, że tego nie robiłam ;) Nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek w domu przygotowywał cokolwiek z rabarbarem. W czasach podstawówki drożdżówki z rabarbarem sprzedawane w szkolnym sklepiku omijałam szerokim łukiem. Tylko dlatego, że nie znałam smaku tej rośliny. Pamiętam za to moje zdziwienie, gdy ktoś mi powiedział, że rabarbar smakuje podobnie do truskawki. Co za bzdura! - pomyślałam. Nic nie może smakować podobnie do truskawek, truskawki są najlepsze i niepowtarzalne. A później nastał ten dzień, gdy pewnego majowego popołudnia, będąc już w liceum, weszłam do najlepszej w mojej miejscowości piekarni, a na półce z drożdżówkami leżały już tylko te z rabarbarem. Zaryzykowałam. I zamurowało mnie! ;) Osoba twierdząca o podobieństwie smaku rabarbaru do truskawek miała rację! Cóż za odkrycie! Od tamtego czasu z pierwszymi wiosennymi promieniami słońca wypatruję już nie tylko truskawek, ale także rabarbaru własnie. A od tego roku będę na niego czekać jeszcze bardziej niecierpliwie, bo popełniłam te lody. 


Lody rabarbarowe
Składniki (na ok. 1 l lodów):
  • 6-7 łodyg rabarbaru
  • 150 g drobnego cukru
  • ok 400 ml śmietanki kremówki
  • ok 200 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:
Rabarbar opłukać, jeśli trzeba - obrać ze skóry, pokroić w plastry, zasypać połową cukru, wstawić na średni ogień i dusić do czasu, aż uzyska konsystencję dżemu. Do rondla wlać mleko i śmietankę, dodać przekrojoną na pół laskę wanilii i wydrążone z niej ziarenka, mocno podgrzać (płyn ma być prawie wrzący). Żółtka utrzeć z resztą cukru, a następnie, ciągle mieszając, zalać je mleczną miksturą. Masę postawić na średnim ogniu i podgrzewać, aż zgęstnieje (cały czas mieszając). Miksturę odstawić do ostygnięcia. Jeśli trzeba, rabarbar zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie dodać do masy śmietankowej. Miksturę schładzać przez min. godzinę w lodówce, a następnie postępować zgodnie z instrukcją obsługi maszynki do lodów. 

*Jeśli nie posiadasz maszynki, wlej masę do plastikowego pojemnika i włóż do zamrażarki. Po ok godzinie wyjmij lody, dokładnie zmiksuj i wstaw na kolejną godzinę. Następnie powtórz czynność. Takie działanie ma na celu zapobieganie powstawaniu kryształków lodu w masie lodowej :)

SMACZNEGO!


4 komentarze :

  1. nie słyszałam o takich lodach jeszcze. wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ach brzmi świetnie... jeszcze rabarbarowych nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. od kilku tygodni robimy w domu sami lody (tak to już jest u selfmade'ów), ale takich jeszcze nie mieliśmy okazji próbować,

    ostatnie hity u nas to waniliowe z prawdziwą wanilią yuummmmyy :)
    truskawkowe no bo sezon yuuummmmyyy
    i czekoladowe yuuummmyyy

    a lody robimy sami dzięki temu, że dokonaliśmy inwestycji w maszynę do lodów (tak w pełni robiąca lody)
    polecam

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)