O kurczę pieczone!

19:50 Kinga B. 8 Comments


Chciałam kupić całego kurczaka, nadziać go cytrynami i tymiankiem, odrobiną ziołowego masła. Chciałam by miał rumianą, chrupiącą skórkę i soczyste mięso. Mój zapał powstrzymała mama. "Dziecko, kto to wszystko zje?!" Cóż... Nie wątpię, że bym sobie z nim poradziła. Odkryłam ostatnio bowiem smutną prawdę - w moim domu zjawisko 'obiad na kilka dni' nie występuje, a jeśli już, to baaaaardzo rzadko. Oznacza to, że niezależnie od tego jak dużą porcję czegoś ugotuję, zazwyczaj znika ona w jeden, maksymalnie dwa dni. Dlatego zamiast kurczaka w całości, były pałki. I zgadnijcie co... Nic nie zostało ;) Kurczak wyszedł soczysty, syrop klonowy dodał mu słodkości, a sos Worcestershire lekko korzennego smaku. Mięso idealne np na niedzielny obiad :)


Cytrynowy kurczak z tymiankiem
Składniki (na 3-4 porcje):

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek tymianku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól wędzona lub morska
  • 2 łyżki masła

Marynata:

  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:
Kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć pieprzem i solą, umieścić w misce. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać, zalać nią mięso. Cytrynę pokroić w plasterki, razem z tymiankiem poukładać między pałkami. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na dużej patelni roztopić masło, a następnie smażyć na nim mięso, aż się przyrumieni. Pałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przełożyć do niego plastry cytryny, tymianek, polać marynatą, przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut. Podawać np z puree ziemniaczanym.

SMACZNEGO!


8 komentarzy :

  1. Fantastycznie to się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co może zastąpić syrop klonowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć choćby miodu. Smak będzie nieco inny, ale mięsa z miodem są również pyszne :)

      Usuń
  3. fajny przepis, uwielbiam indyka z syropem klonowy, więc kurczak na pewno też jest pyszny!
    www.pinkhungry.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszne połączenie smaków. ja tam się cieszę, że pałki, bo jakbym zobaczyła całą kurę to z góry pewnie założyłabym, że to za trudne/na specjalną okazję, takie mam od razu skojarzenie, może przez indyka na święto dziękczynienia?

    OdpowiedzUsuń
  5. dzien doberek :) czy zastepujac olej rzepakowy oliwa z oliwek lub zwyklym olejem duzo sie straci na smaku? mieszkam zagranica i oni tutaj chyba nie maja latwo dostepnego rzepakowego. a danie chcialabym przyrzadzic w naszej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej roślinny powinien być w porządku ;)

      Usuń
    2. Olej roślinny powinien być w porządku ;)

      Usuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)