Sernik "Pumpkin spice"
Sernik dyniowy "Pumpkin spice"
Składniki:
- 500 g dwu lub trzykrotnie zmielonego twarogu
- 1 opakowanie ricotty (250 g)
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 niedużej dyni (użyłam hokkaido, ok 1/2 kg)
- 3/4 szklanki mleka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- po 1 łyżeczce mielonego cynamonu, kardamonu i imbiru lub 1,5 łyżki gotowej przyprawy korzennej do ciast i deserów
- olej rzepakowy
Spód:
- 1 opakowanie ciasteczek Digestive
- 3 łyżki masła
Karmel:
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka śmietanki 30 %
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy obficie olejem rzepakowym, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Upieczoną dynię umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy mleko oraz przyprawy i miksujemy na gładkie puree.
Ciasteczka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło, mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy zmielone ciastka i ugniatamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ricottę i puree z dyni i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy twaróg i mąki, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na przygotowany spód ciasteczkowy, pieczemy w kąpieli wodnejw temp. 160 stopni przez 1,5 godziny (pieczenie góra-dół, nigdy termoobieg, bo sernik opadnie - efekt na zdjęciach ;) ). Następnie studzimy, wyjmujemy z tortownicy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Cukier na karmel wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą, gotujemy na średnim ogniu do czasu karmelizacji syropu (ma mieć jasno brązowy kolor; trzeba uważać, żeby się nie przybrał brunatnej barwy - wtedy jest już spalony, gorzki i po prostu niesmaczny). Następnie zdejmujemy z ognia i energicznie mieszając dodajemy śmietankę. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji wstawiamy na chwilę na niewielki ogień i gotujemy, aby masa nieco zgęstniała, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Karmelem obficie oblewamy sernik lub podajemy w sosjerce :)
SMACZNEGO!
Wygląda obłednie, piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.mytastykitchen.weebly.com
Ale super! Idealne na Halloween ! Muszę zrobić!! Zdjęcia bombowe!
OdpowiedzUsuńcudo!
OdpowiedzUsuńZachwycający sernik :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzdecydowanie mój ulubiony sernik!
OdpowiedzUsuńnie dość, że cudownie wygląda to pewnie jeszcze jest przepyszne!!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, trzeba koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńmmm śliczny!!!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie po przepis na Sernik Pumpkin Spice Latte
http://www.pinkhungry.com/sernik-pumpkin-spice-latte/