Ciastko czekoladowe z mikrofalówki

21:29 Kinga B. 6 Comments


Wiem co sobie pomyślicie. Mikrofalówka to zło w czystej postaci, a blogerowi kulinarnemu nie wypada z niej korzystać. Czasem jednak przychodzą krytyczne momenty, w których 'mikrofala' jest zbawienna. Pomoże rozmrozić mięso na obiad, które zapomnimy wyciągnąć z zamrażalnika dzień wcześniej, w ciągu minuty podgrzeje miseczkę mleka na śniadanie, kiedy nie mamy czasu na zabawy z garnkami, a czasem nawet uratuje w przypadku niespodziewanych gości. Jeśli nie masz w lodówce gotowego ciasta francuskiego (z którego można zrobić wybitne palmiery cynamonowe) możesz zrobić szybkie ciastko czekoladowe, bo składniki na nie znajdą się zapewne w każdym domu :) Być może przepis kiedyś Wam się przyda ;)

Ciastko czekoladowe z mikrofalówki
Składniki (na 1 dużą lub 2-3 mniejsze porcje):
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
W kubku mieszamy suche składniki, dodajemy jajko, olej i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli przygotowujemy mniejsze porcje, smarujemy 2-3 kokilki odrobiną oleju i rozdzielamy do nich ciasto, w przeciwnym razie kubek z ciastem wstawiamy do mikrofalówki na 3 minuty z ustawioną największą mocą. Po upieczeniu, odczekujemy chwilkę, aż przestanie rosnąć. Ciastko przekładamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem, podajemy np z ulubioną konfiturą lub polewamy roztopioną czekoladą.

SMACZNEGO!

6 komentarzy :

  1. nie potrzeba proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  2. nie za duża ta proporcja między kakaem a cukrem? wyszedł niesłodki, niedobry gniot :<

    OdpowiedzUsuń
  3. ochydny gniot...nie polecam

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)