Jajka faszerowane. Odsłona #1

18:22 Kinga B. 0 Comments


Wielkanoc za pasem. Czas więc powoli myśleć o świątecznym menu, a w przypadku blogerów kulinarnych jest to też czas na intensywne próbowanie nowych przepisów, które będą idealne do podzielenia się z Czytelnikami ;) Znacząca część tych przepisów będzie pewnie dotyczyć jajek w wielu odsłonach, bo od strony kulinarnej Święta Wielkanocne kręcą się głównie wokół jaj, a także żurku, mazurków i paschy. Ja w tym roku wcale nie będę gorsza od innych i też podzielę się z Wami kilkoma przepisami z użyciem jaj, ale w planach mam także m.in. żurek na zakwasie i kolejny pasztet wegetariański (z tego miejsca odsyłam i serdecznie polecam pasztet z czerwonej soczewicy ;) ). Tegoroczną kolekcję wielkanocnych przepisów rozpocznę pomysłem na jajka faszerowane. Niby jajka jak jajka, ale te są wyjątkowo pyszne. Do farszu użyłam sosu koperkowo-czosnkowego z avocado, który dzień wcześniej użyłam do hamburgerów (te już wkrótce na blogu! ;) ). Dodatkowo są owinięte w plastry wędzonego łososia. Razem tworzą pyszną całość i z pewnością będą piękną i szybko znikającą ozdobą świątecznego stołu ;)


Jajka faszerowane
Składniki:
  • 10 jaj ugotowanych na twardo(użyłam jajek firmy Farmio)
  • 150 g wędzonego łososia w plastrach
  •  1 dojrzałe avocado
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu (tutaj przepis na domowy majone) 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania rukola i posiekany szczypior
Sposób przygotowania:
Avocado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, wydrążamy miąższ, umieszczamy w wysokim naczyniu, w którym wygodnie będzie zmiksować sos. Czosnek obieramy, dodajemy do avocado razem z majonezem, jogurtem, opłukanym koperkiem i pesto. Całość miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Jaja przekrawamy na pół (wszerz). Za pomocą łyżeczki delikatnie wydrążamy żółtka, przeciskamy przez praskę do czosnku. Dodajemy sos, mieszamy do połączenia się wszystkich składników, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dużym talerzu układamy rukolę, połówki jajka owijamy cienkimi paskami z łososia wędzonego, układamy na rukoli. Za pomocą szprycy lub łyżeczki do jaj nakładamy farsz. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem.

SMACZNEGO!

0 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)