Lepszego ciasta z truskawkami nie jadłam...

14:39 Kinga B. 6 Comments

Na truskawki czekam całą jesień, zimę i pół wiosny, tylko po to, żeby przez 1,5-2 miesiące wsuwać je później bez ograniczeń w każdej możliwej postaci. Najlepiej ofkors smakują z kwaśną śmietaną i cukrem (czy coś jest w stanie pobić ten smak?!), ale czasem dla urozmaicenia zrobię jakieś ciasto czy smoothie/koktajl z jogurtem. Ze względu na to, że do tej pory myślałam, że ciasta na jogurcie z dodatkiem truskawek są najłatwiejsze, to właśnie one najczęściej lądowały na stole. Ale w tym tygodniu zrobiłam w końcu tartę rustykalną i pobiła wszelkie inne ciasta z truskawkami jakie do tej pory zrobiłam. Robi się ją dosłownie chwileczkę, piecze się pół godziny, abracadabra i deser gotowy. Jedna już zniknęła, ale w weekend na pewno upiekę jeszcze jedną. Ciasto jest kruche, a przez posypkę z cukru delikatnie chrupiące. Razem z truskawkami i morelami rozpływa się w ustach. Do tarty dodajcie kulkę lodów waniliowych lub łyżkę greckiego jogurtu i będziecie w niebie! #potwierdzoneinfo


Galette z truskawkami i morelami (tarta rustykalna)
Składniki:
  • ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
nadzienie
  • 4 morele
  • ok 350 g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • 1 łyżka cukru
  • cynamon
dodatkowo
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • cukier puder
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, cukier oraz śmietanę, zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok godzinę (szczerze powiedziawszy w tym przypadku pominęłam chłodzenie kruchego ciasta i na niczym nie straciło ;) ). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy nadając mu kształt koła, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce opłukujemy, z truskawek usuwamy szypułki. Morele kroimy na małe cząstki, truskawki jeśli są małe możemy zostawić w całości, większe kroimy na pół lub w ćwiartki. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mielonymi migdałami i łyżką cukru, mieszankę wykładamy na kruchym spodzie, zostawiając obręcz ciasta o szerokości ok. 5 cm. Na mieszance układamy owoce, oprószamy je cukrem pudrem, pozostawione boki ciasta zawijamy na owoce, przed włożeniem do piekarnika boki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tartę pieczemy ok 30 minut. Podajemy oprószoną cukrem pudrem. Można serwować z lodami waniliowymi lub jogurtem greckim. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepła :)

SMACZNEGO!

6 komentarzy :

  1. Widzę, że nie tylko ja wykorzystuję w pełni sezon na truskawki :) Tarta wygląda fantastycznie! Na bank się za nią wezmę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm wygląda bosko. Muszę wypróbować ten przepis póki jeszcze są truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis może zdążę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdyby dać do tego bezę? Może i przesada, ale jak szaleć, to szaleć :D Chyba mam przepis na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Żarłbym!
    Żarłok :)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)