Szarlotka z połówkami jabłek. | Half-apple cake.

13:45 Kinga B. 1 Comments

Kocham szarlotkę chyba nie mniej niż serniki wszelakie. Szczególnie taką serwowaną na ciepło, z gałką lodów i pokaźną porcją bitej śmietany (na chwilę wtedy zapominam o jakimkolwiek zdrowym czy fit odżywianiu - jeśli już się decyduję na deser to niech będzie słodki, przynajmniej raz na jakiś czas!). W domu jednak zawsze wydaje mi się, że z tym jest tyle roboty. Jabłka trzeba umyć, obrać, uprażyć, na to się tyle czeka.... Ale wpadłam jakiś czas temu na zdjęcia nietypowej szarlotki. W sumie początkowo zastanawiałam się co to za lukrowane górki, a dopiero z kolejnym zdjęciem okazało się, że to połówki jabłek okryte kruchym ciastem. Stwierdziłam, że w przypadku takiej szarlotki nie może być dużo roboty, podwinęłam rękawy i wzięłam się do roboty. Powiem szczerze, że ta szarlotka to strzał w dziesiątkę! Roboty jest niedużo, można ją na różne sposoby udoskonalać (połówki jabłek można wypełniać innymi dodatkami lub nie wypełniać ich wcale) a i smak nie pozostawia nic do życzenia. To po prostu strzał w dziesiątkę. Kupcie więc jabłka i do dzieła!

I love apple pies not less than cheesecakes. Especially these served with scoop of vanilla ice cream and whipped cream. Unfortunately it always seems like a lot to do to prepare good apple pie: peeling and preparing apples, making pastry. It's soo much work. But some time ago I found pictures of untypical apple pie or actually something that resembled frosted hills. It turned out to be half-apple cake. It seemed like it's not a lot to do so I got ready and prepared it one afternoon. And I have to admit this apple pie is nothing but great, easy and delicious. So just buy some apples and prepare it for dessert.


Szarlotka z połówkami jabłek. | Half-apple cake.
Składniki / Ingredients:
2 1/2 szklanki mąki / cups of flour
250 g masła / butter
1/2 szklanki cukru trzcinowego / cup of cane sugar
1 łyżeczka proszku do pieczenia / tsp of baking powder
200 g waniliowego serka homogenizowanego / vanilla fromage frais
2 łyżki śmietany 18% / tbsps of sour cream
6 jabłek / apples
cynamon, kardamon / cinnamon, cardamom
dżem malinowy, wiśniowy lub żurawinowy / raspberry, cherry or cranberry jam
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, łyżką cukru, masłem, serkiem homogenizowanym i śmietaną, zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części i cienko wałkujemy. Jedną połówką wykładamy prostokątną blaszkę (20x30 cm) wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, wypełniamy łyżeczką dżemu, układamy w formie wyłożonej ciastem (dżemem do dołu). Cukier mieszamy z cynamonem i kardamonem (mniej więcej po 1 łyżeczce każdej przyprawy), mieszanką posypujemy jabłka. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta, sklejamy boki. Pieczemy w temp 180 stopni przez ok 50-60 minut (do czasu aż ciasto się delikatnie zrumieni). Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Mix flour, baking powder, tbsp of sugar, vanilla fromage frais and sour cream, knead a smooth pastry. Divide into two halves, roll them out into thin sheets of pastry. Put one of them into baking pan (20x30 cm) lined with bakery paper, prick it with the fork. Peel apple, cut into halves, remove core, fill in with tsp of jar, put on the pastry. Mix sugar with cinnamon and cardamom (add approx. 1 tsp of each) and sprinkle on apples. Cover apples with another half of pastry, stick edges, bake for approx. 50-60 minutes in 180°C. After baking let it cool and sprinkle with caster sugar.

SMACZNEGO! 

1 komentarz :

  1. wygląda nieziemsko i oryginalnie! zastanawiam się czy mogę użyć innej mąki- jakiejkolwiek ale razowej? wolę unikać pszennej oczyszczonej. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)