Ciasteczka na dietę. | Diet cookies.

18:37 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 6 Comments


Wydawać by się mogło, że dieta i ciastka nie idą ze sobą w parze. Ale zaskoczę Was. Można jeść ciastka będąc na diecie! Jest tylko jedno "ale". Trzeba wiedzieć jakie na jakie ciastka możecie się skusić. Być może zasmucę Was wiadomością, że nie będą to Wasze ulubione ciastka z piekarni za rogiem, ale nie martwcie się - te z dzisiejszego przepisu są nie mniej smaczne, mimo, że całkowicie dietetyczne. Na ich przygotowanie, łącznie z pieczeniem, nie będziecie potrzebowali więcej niż 20 minut. Tak tak, wcale nie kłamię. Zaspokoją głód na deser, ale trzeba się mimo wszystko pilnować, żeby nie zjeść więcej niż 2-3 sztuki. A teraz do kuchni marsz, niezależnie od tego czy jesteście na diecie czy nie, te ciasteczka będą Wam smakować.

It seems like cookies and diet don't match. But you know what? Surprise! You can eat these cookies while dieting. You won't need more than 20 minutes to prepare them (baking time included!). They will be enough to kill your need for dessert but you'll have to watch out cause even though they're dietetic, you can eat 2-3 cookies. And now - go to the kitchen and do them - nevermind if you follow some diet or not, your gonna love them!


Dietetyczne ciasteczka kokosowe. | Dietetic coconut cookies.
Składniki / Ingredients:
3/4 szklanki mielonych migdałów / cup of grounded almonds
1 1/3 szklanki wiórków kokosowych / cup of desiccated coconut
2 łyżki ziaren słonecznika / tbsps of sunflower seeds
1 łyżka masła orzechowego / tbsp of peanut butter
2 białka / eggwhites
80 g niskotłuszczowego jogurtu greckiego / low-fat Greek Yoghurt
2 płaskie łyżeczki fruktozy lub innego zamiennika cukru / flat tsps of fructose or other sugar substitue
4 kostki gorzkiej czekolady (min. 80%) / cubes of dark chocolate (min. 80%)
Sposób przygotowania | Preparation:
Rozgrzewamy piekarnik do 165°C. W misce mieszamy mielone migdały, wiórki kokosowe, ziarna słonecznika i fruktozę. Czekoladę drobno siekamy, dodajemy do mieszanki razem z jogurtem, białkami i masłem orzechowym, dokładnie mieszamy. Formujemy płaskie ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 15 minut aż ciasteczka się delikatnie zrumienią, studzimy na kratce.

Preaheat the oven to 165°C . Mix grounded almonds, coconut, sunflower seeds and fructose in a bowl. Finely chop chocolate and add to the mixture with yoghurt, eggwhites nad peanut butter, mix together. Shape flat cookies and place them on baking tray lined with piece of baking paper. Bake for about 15 minutes until they'll become a bit golden, let it cool.

SMACZNEGO!


6 komentarzy :

  1. no takie ciastka to ja lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety na mojej aktualnej diecie nie mogę jeszcze jeść niektórych składników tych ciasteczek, ale już niedługo chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Ja robię podobne, ale z żurawiną i bananem :)
    Super są takie dietetyczne ciacha :D
    Bardzo mi się podoba kompozycja tych zdjęć, fioletowa serwetka ładnie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super te ciacha ! z chęcią wypróbuję, tym bardziej że są dietetyczne, wyglądają świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!