Shepherd's pie

01:49 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 0 Comments

Jest coś w okresie jesienno-zimowym, że z jeszcze większą przyjemnością sięgam po wszelkiego typu zapiekanki. To klasyczny przykład na comfort food, który po prostu sprawia, że człowiek czuje się lepiej już po pierwszym kęsie. Nie wiem w czym tkwi fenomen zapiekanek, ale może to ich prostota, mieszanka przypraw, skorupka przypieczonego sera i łatwość wykonania. Dodatkowo trzeba przyznać, że większość zapiekanek powstaje z tego co mamy akurat pod ręką, więc jest najzwyczajniej bardzo "wygodna". Dzisiejszy przepis to na chwilę obecną chyba mój numer jeden. W angielskim oryginale używa się baraniny lub jagnięciny, ale mój przepis jest dostosowany do polskich standardów i danie powstało na bazie mielonej wołowiny. Do tego kilka warzyw, trochę przypraw, puree ziemniaczane z dodatkiem gałki muszkatołowej i warstwa roztopionego, przypieczonego sera. Czy jesień może być pyszniejsza?


Shepherd's pie
Składniki | Ingredients:
puree ziemniaczane | mashed potatoes
1kg ziemniaków | potatoes
80 g masła | butter
2 łyżki kwaśnej śmietany | tbsps of sour cream
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej | tsp of ground nutmeg
200 g tartego sera żółtego (np. cheddar) | grated cheese (e.g. cheddar)
warstwa mięsna | meat layer
1kg mielonej wołowiny | ground beef
1 cebula | onion
3 ząbki czosnku | cloves of garlic
1 szklanka pokrojonej w kostkę marchewki | cup of diced carrots
3/4 szklanki zielonego groszku | cup of green peas
1/2 szklanki kukurydzy | cup of sweetcorn
2 łyżki koncentratu pomidorowego | tbsps of tomato paste
1 łyżka sosu Worcestershire | tbsp of Worcestershire sauce
sól, pieprz, tymianek | salt, pepper, thyme
Sposób przygotowania | Preparation:
Obieramy ziemniaki, kroimy je na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą w garnku, dodajemy płaską łyżkę soli i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, dodajemy masło, śmietanę oraz gałkę muszkatołową, a następnie rozgniatamy tłuczkiem lub praską do ziemniaków na gładkie puree, studzimy.
Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dodajemy mięso i smażymy do czasu aż się zetnie. Dodajemy marchewkę, groszek, kukurydzę, koncentrat pomidorowy i sos Worcestershire, mieszamy i dusimy kilka minut, pod koniec doprawiając do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy duszoną wołowinę. Ostudzone puree ziemniaczane mieszamy z 1/3 startego sera, wykładamy na mięso, wierzch posypujemy resztą sera. Naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C i pieczemy przez ok. 25 minut (do czasu aż ser się roztopi i zrumieni). Do shepherd's pie zazwyczaj podaję mix sałat z pomidorkami koktajlowymi i prostym dressingiem z oliwy z oliwek i przypraw.
Wskazówka: Możesz 1/3 ziemniaków zastąpić np kalafiorem lub selerem, aby puree miało ciekawszy smak.

Peel potatoes, cut into cubes, put into pot, cover with water, add tbsp of salt and cook until soft. Strain them, add butter, heavy cream, nutmeg and mash until smooth, put aside and let it cool.
Peel onion and garlic cloves, chop and fry on a bit of preheated vegetable oil. Add ground beef and fry for few minutes. Then add carrots, green peas, sweetcorn, tomato paste and Worcestershire sauce, mix and stew for couple of minutes. Season with salt, pepper and thyme.
Put stewed meat into casserole dish, mix 1/3 of grated cheese with mashed potatoes and put it on meat layer, sprinkle the rest of cheese on top. Roast in the oven preheated to 180°C for more or less 25 minutes or until golden brown. I always serve shepherd's pie with mixed greens salad with cherry tomatoes and simple olive oil dressing.
Tip: You can swap 1/3 of potatoes for cauliflower or celeriac for better taste of mashed potatoes.


SMACZNEGO!

0 komentarze :

Daj znać co myślisz!