Tatar ze śledzia. | Herring tartare.

13:03 Kinga B. 0 Comments

Do surowego mięsa podchodzę do jeża. Może i słaby ze mnie kucharz w takim wypadku, skoro nie jestem w stanie spróbować stopnia doprawienia np. kotletów mielonych, bo każdy kawałek mięsa nieoddanego obróbce termicznej staje mi w gardle. To zabawne, bo steki wolę akurat krwiste, niż wysmażone. Mimo wszystko chyba w tym przypadku wierzę, że skoro stek zszedł na mój talerz z patelni czy grilla, to jest usmażony, nie surowy. Z tego też względu szerokim łukiem omijam klasyczny tatar wołowy, a na ludzi zajadających się tym wątpliwym dla mnie przysmakiem patrzę jak na kosmitów. Jedyny akceptowalny przeze mnie tatar mięsny, to ten w wersji rybnej. Zjem ze smakiem tatar z łososia (byle nie za często), a ostatnio próbowałam też bardzo dobrego tatara z tuńczyka.


Tym razem, jako że powoli zbliżają się święta i wiele osób będzie zainteresowanych obróbką śledzi, postanowiłam przygotować tatara właśnie z tej ryby. Podobno śledzie się albo kocha albo nienawidzi. Ja jestem wobec nich całkowicie neutralna. Od czasu do czasu mogę zjeść, ale jak nie stoją przede mną na stole, to nie płaczę. Nie zmienia to faktu, że akurat w okresie (przed)bożonarodzeniowym lubię sięgnąć po kawałek z dobrej marynaty (polecam przepis na śledzie korzenne lub z pomarańczami i szafranem). I tak oto przedstawiam Wam tatara ze śledzia, pyszny i szybki w przygotowaniu. Dobrze się prezentuje, niezależnie od formy podania a dodatkowo nie ma rozbudowanej listy składników. Kto się skusi?


Tatar ze śledzia. | Herring tartare.
Składniki | Ingredients:
2 filety śledziowe z oleju | herring fillets (in oil)
1 mała czerwona cebula | small red onion
3-4 korniszony | pickles
4-5 marynowanych grzybków | marinated mushrooms
2 łyżeczki kaparów | tsps of capers
1 łyżka posiekanej natki pietruszki | tbsp of choped parsley
1 łyżka posiekanego szczypiorku | tbsp of choped chives 
sos | sauce
1 łyżka musztardy miodowej | tbsp of honey mustard
1 łyżka soku z cytryny | tbsp od lemon juice
2-3 łyżki dobrej oliwy z oliwek | tbsps of high quality olive oil
świeżo zmielony pieprz | freshly ground pepper
Sposób przygotowania | Preparation:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin, zmieniając kilkukrotnie wodę. Następnie kroimy je w drobną kostkę, siekamy cebulę, korniszony, grzyby i kapary. Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu razem z natką pietruszki i szczypiorkiem. Składniki na sos dokładnie mieszamy, dodajemy do tatara, mieszamy, całość odstawiamy do lodówki, aby całość się 'przegryzła'. Polecam serwować z tostami z ciemnego pieczywa lub krakersami.

Soak herring fillets in very cold water for few hours, change the water few times. Cut fillets into small cubes, chop pickles, onion, marinated mushrooms and capers, mix togather. Mix all sauce ingredients, pour into pot with tartare, mix it and put aside to the fridge for a while so all the flavours would combine. Serve with dark bread toasts or crackers.

SMACZNEGO!

0 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)