Kremowa zupa pieczarkowa

20:48 Kini ^^ 19 Comments

Moja Mama była dla mnie mistrzynią kuchni od zawsze. Zresztą jest nią do tej pory :) Pamiętam jak przyrządziła po raz pierwszy tę zupę. To było istne 'niebo w gębie' :) A teraz ja przejęłam przepis na tę niebiańską zupę i staram się dorównać mojej Mistrzyni :) Jakoś sobie z tym radzę, ale i tak mi jeszcze do Niej daleko. :)


Kremowa zupa pieczarkowa

Składniki:
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • litr wywaru warzywnego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę posiekać. Na patelni roztopić dwie łyżki masła, podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać połowę posiekanej pietruszki, wymieszać. W garnku roztopić pozostałe masło, wsypać mąkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor i rozprowadzić gorącym wywarem. Kilkakrotnie zagotować zupę, mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie dodać pieczarki z cebulą i natką oraz śmietanę. Zupę przelac do talerzy. Każdą porcję przystroić kleksem ze śmietany i kawałkiem gałązki pietruszki.

SMACZNEGO!

19 komentarzy :

  1. Biorę! Najlepiej cały gar od razu! :) uwielbiam! uwielbiam pieczarkową! Pycha! I pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam! Ależ rewelacyjnie wygląda!
    Właśnie mi przypomniałaś, że dawno pieczarkowej nie warzyłam :)

    pozdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiniu, brawo! nie dosc, ze zupa brzmi smacznie, to jeszcze dokonalas prawie niemozliwego - dobre zdjecie zupy, to wyzsza szkola jazdy. :-*

    OdpowiedzUsuń
  4. No, rewelacja! Przepis prosty i wykwintny w swej prostocie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. cieszę się bardzo, że przepis tak się podoba :) i swoją drogą jeszcze raz serdecznie polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobra mniam musiała być;)
    Uwielbiam zupyy..


    *www.waniliowachmurka.blox.pl-odwiedzisz mnie?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. nie tylko pieczarka na zdjęciu bardzo ładna ale i sama zupa w wykonaniu pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  9. zupa wysmienita!! tylko ja pieczarek nie pokroilam w plasterki tylko starlam na tarce;)

    super!!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna ! Łatwa do przyrządzenia nawet dla takiego garnkotłuka jak ja :) Pierwszy raz robiłam i jestem zaskoczona bo wyszła super. Zamiast pietruszki dałam koperek suszony bo u nas nie ma. Ale pasuje :)
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  11. smakoszka-kokoszka8 lipca 2011 18:51

    Zupka jest po prostu doskonała!!! Właśnie ugotowałam :) Dziękuję za świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie ugotowałam zupkę:)- narzeczony skwitował "to jest prawdziwa zupa grzybowa- po prostu pyszna". Dla mnie też pychotkowa!Strasznie dziękuje za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. N A J L E P S Z A zupa pieczarkowa jaką jadłam.
    Mąż siedzi na kanapie i mruczy pod nosem:"... ach zupka... super była..."
    A to już jest nawiększy komplement ;-)
    rewelacja...

    OdpowiedzUsuń
  14. ugotowałam-prosta i dobra zupa,mąż wybredniak też chwali,pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  15. wyszła przepyszna zupa, dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis wykorzystuję już któryś raz - rewelacja!!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Chciałam Ci tylko napisać, że Twoja zupa pieczarkowa to absolutnie numer jeden w mojej kuchni !
    Chylę czoła ;-D

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)