Pleśniak.

15:11 Kini ^^ 5 Comments

Składniki:
  • 250 g margraryny
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyzki kakao
  • dżem/konfitura
Sposób przygotowania:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać margarynę, żółtka, 1/2 szklanki cukru i cukier waniliowy. Szybko zarobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej z nich dokładnie wgnieść kakao. Wsadzić na około godzinę do lodówki.
W wysmarowanej tłuszczem tortownicy ułożyć jedną (jasną) porcję ciasta. Na ciasto wlać dżem/konfiturę. Na tę warstwę, zetrzeć na tarce ciemną część ciasta. Następną warstwę będzie tworzyć piana ubita z białek z 1/2 szklanki cukru. Na pianę zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Polecam to ciasto zaraz po ostygnięciu. Ma niezapomniany smak. :)



SMACZNEGO!

Przepis pochodzi z książeczki z przepisami z Kasi.

5 komentarzy :

  1. nazwa może i niezbyt zachęcająca, ale w smaku jest świetne :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie piekłam ze sto lat, a przecież tak lubię pleśniaka! Czas wziąć przykład z piekąco - gotującej młodzieży. ;-) Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny u mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pleśniak... Kojarzy mi się zawsze z latem. A może ja po prostu zawsze robię go latem :) Piękne ciasto i piękne zdjęcia :) Blog dodaje do ulubionych, jest super :)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!