Banoffee Tart czyli rozkosz dla podniebienia.

14:50 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 28 Comments

Święta, święta i po świętach. W tym roku jakoś wyjątkowo w naszej rodzinie szaleństw kulinarnych zbyt wiele nie było, bo przy stole zasiedliśmy tylko w czwórkę: ja, mama i babcia z dziadziem. Nie było więc potrzeby przygotowywania niewiarygodnie wielkiej ilości jedzenia, bo kto by to później zjadł? :) Nie mniej jednak, nie pozbawiłam się przyjemności przygotowania słodkości z okazji świąt. Na stole pojawi się sernik z brzoskwiniami na kakaowym spodzie, babka herbaciana i debiutancka Tarta Banoffee. 


Jest to wariacja na temat sławnego już Banoffee Pie i Razowej tarty z bananami z równie znanej Kwestii Smaku. Po czekoladowym kajmaku spodziewałam się niewiarygodnej słodyczy, jednakże banany z kwaskowatym posmakiem cytryny i niesłodzona ubita kremówka równoważą smak i w efekcie otrzymujemy niewiarygodnie pyszne ciasto. Nie zastanawiajcie się więc zbyt długo, przystąpcie lepiej od razu do działania! :)


Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto kruche przygotować wg tego przepisu (będziemy potrzebować 1/3 ciasta, resztę można zamrozić i spokojnie przetrzymywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy). Wyłożyć nim formę do tarty, spód podziurkować widelcem, wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, nieco obciążyć grochem (lub ryżem, kukurydzą itp... zapobiegnie to nadmiernemu wyrośnięciu ciasta :) ). Piec ok 15 minut. Następnie ściągnąć folię/papier z obciążeniem i piec do czasu lekkiego zrumienienia ciasta czyli ok. 10 - 15 minut. Następnie ciasto wystudzić.
Czekoladowa masa kajmakowa: 1 1/2 szklanki kremówki wymieszać z cukrem i gotować na niedużym ogniu przez ok. 40 minut. Należy pamiętać o tym, żeby masę od czasu do czasu mieszać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać 100 g czekolady i wymieszać aż do całkowitego jej rozpuszczenia. 
500 ml schłodzonej kremówki ubić na sztywno, dodając na koniec fix do śmietany. Banany obrać ze skóry pokroić na talarki, skropić sokiem z cytryny (ja obierałam po jednym bananie i plasterki moczyłam kilkanaście sekund w soku). Masę czekoladową wyłożyć na kruche ciasto, układać na niej banany, przykryć je bitą śmietaną i posypać startą gorzką czekoladą. 

SMACZNEGO!


I na koniec w tym miesiącu już pewnie po raz ostatni proszę wszystkich o głosy na świąteczny schab. Tak niewiele brakuje do spełnienia mojego małego marzenia o wygranej, choć w jednym miesiącu w czasie Wyborów. Dlatego też kliknij proszę w poniższy baner i oddaj głos na mój przepis. :) Z góry pięknie dziękuję wszystkim głosującym :)


28 komentarze :

Szana pisze...

przeszłaś samą siebie tą dekoracją.. musi być pyszna!
pozdrawiam :)

Wyglada przecudnie! Nieziemskie zdjecia!

judik1119 pisze...

Coś wspaniałego!!:)

Wow super wygląda tarta!! Piękne zdjęcia :)

zauberi pisze...

pysznie wygląda!

Wygląda FE-NO-ME-NAL-NIE~!:)

Pat pisze...

Wow:) super! podoba mi się bardzo. Muszę zrobić:)

Tarta wygląda niesamowicie apetycznie:)

margot pisze...

bardzo piękne zdjęcia ,a sama tarta jest pewnie pyszna

kabamaiga pisze...

Dla podniebienia i dla oczu. Wygląda obłędnie. A do tego taka łyżeczka.

pershing pisze...

Witam,

Świetne przepisy, zdjęcia i teksty. Serdecznie gratuluję tak udanego bloga.

Mam jeszcze pytanie odnośnie zdjęć zamieszczanych na blogu. Jakim sprzętem je wykonujesz? Chodzi mi głównie i obiektyw. Bardzo ładnie rysuje. Byłbym wdzięczny za informację.

dziękuję bardzo za pochlebne komentarze! :)

@Pershing, zdjęcia robię Nikonem D60, z obiektywów do zdjęć na bloga używam tylko i wyłącznie stałki, 50 mm ze światłem 1.8 :)

ewe.kott pisze...

Kochana, aż mi ślinka pociekła! Piękna ta tarta! A zdjęcia zachwycające :D

pershing pisze...

Dziękuje bardzo za informację. :-)

przecudowna! ale Ty wiesz o tym przecież ;)

mmm, ale pyszności :) I ekstra zdjęcia, bardzo nas cieszy, że jedno z nich pyszni się również na naszej stronie, dziękujemy za dodanie! :)

Bardzo apetyczna tarta - z chęcią skusiłabym się na kawałek.

Anonimowy pisze...

Doskonałość nad doskonałościami i absolutna rozkosz smaku. Taaak. Tarta banoffee to coś, co polubiłabym. Bardzo.

kornik pisze...

o mniam mniam! pyszność:)

Asia pisze...

O rany, ja chcę taką zrobić! O mniam! Już wydrukowałam przepis. Będę robić na długi weekend, na majówkę :)

kamaria pisze...

wygląda naprawdę kusząco! już chyba wiem co zrobię z bananami, które patrzą na mnie w kuchni :)

Atria C. pisze...

Przepięknie się prezentuje! Co prawda teraz po świętach nie bardzo mam ochotę na słodkości, ale banofee to coś co nade mną wisi od pewnego czasu już:)

Ania pisze...

Rewelacyjne zdjęcia. A banoffee też uwielbiam;-)

Wspaniała tarta! :)

nat. pisze...

Och piękne! Naprawdę piękne! :)
Jestem szczerze zaszokowana - dawno nie widziałam tak estetycznej tarty... ;)

I fotograficznie - idealne!

/ps/ nie mogę się powstrzymać - masz po prostu obłędne łyżeczki... :)

wspaniałe ciasto!
wygląda cudnie!

czy to możliwe, że zajmujesz się kulinariami tylko hobbistycznie? To wygląda genialnie!

Anonimowy pisze...

Zrobiłam, goście patrzyli z otwartymi buziami :D:D
Wykorzystałam już parę Twoich przepisów i są naprawdę fantastyczne! Dzięki :)