Banoffee Tart czyli rozkosz dla podniebienia.

14:50 Kinga B. 28 Comments

Święta, święta i po świętach. W tym roku jakoś wyjątkowo w naszej rodzinie szaleństw kulinarnych zbyt wiele nie było, bo przy stole zasiedliśmy tylko w czwórkę: ja, mama i babcia z dziadziem. Nie było więc potrzeby przygotowywania niewiarygodnie wielkiej ilości jedzenia, bo kto by to później zjadł? :) Nie mniej jednak, nie pozbawiłam się przyjemności przygotowania słodkości z okazji świąt. Na stole pojawi się sernik z brzoskwiniami na kakaowym spodzie, babka herbaciana i debiutancka Tarta Banoffee. 


Jest to wariacja na temat sławnego już Banoffee Pie i Razowej tarty z bananami z równie znanej Kwestii Smaku. Po czekoladowym kajmaku spodziewałam się niewiarygodnej słodyczy, jednakże banany z kwaskowatym posmakiem cytryny i niesłodzona ubita kremówka równoważą smak i w efekcie otrzymujemy niewiarygodnie pyszne ciasto. Nie zastanawiajcie się więc zbyt długo, przystąpcie lepiej od razu do działania! :)


Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto kruche przygotować wg tego przepisu (będziemy potrzebować 1/3 ciasta, resztę można zamrozić i spokojnie przetrzymywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy). Wyłożyć nim formę do tarty, spód podziurkować widelcem, wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, nieco obciążyć grochem (lub ryżem, kukurydzą itp... zapobiegnie to nadmiernemu wyrośnięciu ciasta :) ). Piec ok 15 minut. Następnie ściągnąć folię/papier z obciążeniem i piec do czasu lekkiego zrumienienia ciasta czyli ok. 10 - 15 minut. Następnie ciasto wystudzić.
Czekoladowa masa kajmakowa: 1 1/2 szklanki kremówki wymieszać z cukrem i gotować na niedużym ogniu przez ok. 40 minut. Należy pamiętać o tym, żeby masę od czasu do czasu mieszać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać 100 g czekolady i wymieszać aż do całkowitego jej rozpuszczenia. 
500 ml schłodzonej kremówki ubić na sztywno, dodając na koniec fix do śmietany. Banany obrać ze skóry pokroić na talarki, skropić sokiem z cytryny (ja obierałam po jednym bananie i plasterki moczyłam kilkanaście sekund w soku). Masę czekoladową wyłożyć na kruche ciasto, układać na niej banany, przykryć je bitą śmietaną i posypać startą gorzką czekoladą. 

SMACZNEGO!


I na koniec w tym miesiącu już pewnie po raz ostatni proszę wszystkich o głosy na świąteczny schab. Tak niewiele brakuje do spełnienia mojego małego marzenia o wygranej, choć w jednym miesiącu w czasie Wyborów. Dlatego też kliknij proszę w poniższy baner i oddaj głos na mój przepis. :) Z góry pięknie dziękuję wszystkim głosującym :)


28 komentarzy :

  1. przeszłaś samą siebie tą dekoracją.. musi być pyszna!
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada przecudnie! Nieziemskie zdjecia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow super wygląda tarta!! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow:) super! podoba mi się bardzo. Muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta wygląda niesamowicie apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo piękne zdjęcia ,a sama tarta jest pewnie pyszna

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla podniebienia i dla oczu. Wygląda obłędnie. A do tego taka łyżeczka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,

    Świetne przepisy, zdjęcia i teksty. Serdecznie gratuluję tak udanego bloga.

    Mam jeszcze pytanie odnośnie zdjęć zamieszczanych na blogu. Jakim sprzętem je wykonujesz? Chodzi mi głównie i obiektyw. Bardzo ładnie rysuje. Byłbym wdzięczny za informację.

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję bardzo za pochlebne komentarze! :)

    @Pershing, zdjęcia robię Nikonem D60, z obiektywów do zdjęć na bloga używam tylko i wyłącznie stałki, 50 mm ze światłem 1.8 :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana, aż mi ślinka pociekła! Piękna ta tarta! A zdjęcia zachwycające :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuje bardzo za informację. :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. przecudowna! ale Ty wiesz o tym przecież ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmm, ale pyszności :) I ekstra zdjęcia, bardzo nas cieszy, że jedno z nich pyszni się również na naszej stronie, dziękujemy za dodanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetyczna tarta - z chęcią skusiłabym się na kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  15. Doskonałość nad doskonałościami i absolutna rozkosz smaku. Taaak. Tarta banoffee to coś, co polubiłabym. Bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  16. O rany, ja chcę taką zrobić! O mniam! Już wydrukowałam przepis. Będę robić na długi weekend, na majówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda naprawdę kusząco! już chyba wiem co zrobię z bananami, które patrzą na mnie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepięknie się prezentuje! Co prawda teraz po świętach nie bardzo mam ochotę na słodkości, ale banofee to coś co nade mną wisi od pewnego czasu już:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Rewelacyjne zdjęcia. A banoffee też uwielbiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Och piękne! Naprawdę piękne! :)
    Jestem szczerze zaszokowana - dawno nie widziałam tak estetycznej tarty... ;)

    I fotograficznie - idealne!

    /ps/ nie mogę się powstrzymać - masz po prostu obłędne łyżeczki... :)

    OdpowiedzUsuń
  21. wspaniałe ciasto!
    wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  22. czy to możliwe, że zajmujesz się kulinariami tylko hobbistycznie? To wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam, goście patrzyli z otwartymi buziami :D:D
    Wykorzystałam już parę Twoich przepisów i są naprawdę fantastyczne! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)