Herbaciano.

19:34 Kinga B. 10 Comments

Mam świadomość tego, że Święta Wielkanocne już są dawno za nami, ale kto powiedział, że babki nadają się tylko na tę okazję? Co prawda babka, którą dzisiaj prezentuję, była ozdobą mojego świątecznego stołu, ale bardzo przedłużona przerwa świąteczno-majowa nie pozwoliła mi na wcześniejsze podzielenie się przepisem. Szczerze powiedziawszy nie był to mój debiut z tym herbacianym ciastem. Niemniej jednak pierwsza próba była kompletną porażką, zamiast smacznej baby o intensywnym herbacianym smaku i aromacie, otrzymałam uroczy zakalec. I mimo, że początkowo się do niej zraziłam (nie da się ukryć, na dość długo, bo kilka lat) to postanowiłam jeszcze raz spróbować swoich sił. I patrząc na efekt tej próby, stwierdzam, że albo poprawiły się moje kulinarne zdolności, albo po prostu za pierwszym razem miałam zły dzień :) Teraz zapraszam Was więc na udaną już babkę herbacianą i życzę Wam miłego wieczoru i udanego nadchodzącego tygodnia! :)


Sposób przygotowania:
Rodzynki umyć, włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, skórkę z cytryny, sól, mąkę, sodę i proszek do pieczeni. Do ciasta wlewać stopniowo zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do okrągłej babkowej formy, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 55 minut. Zimną babkę polukrować.

SMACZNEGO!


Moi Drodzy, zaczął się maj a wraz z nim nowe zadanie w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2011. W tym miesiącu startuję z Sałatowym Małym Co Nieco i zwracam się do Was z prośbą o oddanie chociaż jednego, cennego głosu :)


ps. przepis na babkę pochodzi z zeszytu przepisów Kasi.

10 komentarzy :

  1. jakbym Cię złapała... No narobiłaś mi ochoty! :) i co teraz?

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię taka sama i uwielbiam jej aromat! pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Elu teraz zapraszam na babkę do mnie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chetnie sie skusze na taka pyszna babeczke:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna. Od wczoraj mam ochotę na coś takiego :)
    pozdrawiam
    www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jestem jakąś wielką fanką babki, ale ta wygląda naprawdę apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babka to zdecydowanie nie jest moje ulubione ciasto, ale ... jak patrzę na TAKIE zdjęcia to mi się od razu jej chce!

    OdpowiedzUsuń
  8. ja po Świętach tez już babkę piekłam... dobre są na każdą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wygląda to ciasto i na pewno świetnie smakuje. Chętnie bym spróbowała ;) dla mnie wszystko co związane z herbatą jest interesujące. Należę nawet do klubu miłośników dobrej herbaty. Fajne rzeczy organizują, ostatnio brałam udział w konkursie „Droga na Cejlon”.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapisalam sobie przepis , uwielbiam herbate , ale poniewaz nie lubie rodzynek dodam orzechy wloskie. Mam swietny przepis na ciasto z herbata , jeszcz z polskiego Przekroju z przed lat i czesto go robie.

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)