Duszone owoce. / Stewed fruits.

15:11 Kinga B. 6 Comments

Krótko, zwięźle i na temat. Kontynuuję misję Jamie'go. 'Przekaż dalej'. Pierwszy przepis z tej 'kampanii' już się u mnie pojawił. Były to naleśniki śniadaniowe. Dzisiaj będą duszone owoce, tytułem wstępu do następnego przepisu :) Nie przedłużając przystąpmy do dzieła.

Składniki:
  • 750 g owoców sezonowych (np. truskawki, brzoskwinie, morele, śliwki czy jak u mnie rabarbar)
  • kilka łyżek cukru 
Sposób przygotowania:

Owoce umyć. Usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, dosypać cukier (nie podaję ilości, bo tak jak mówił Jamie, jest to rzecz gustu; na początek wsypcie np. 2 łyżki, po podduszeniu, jeśli owoce będą dla Was za mało słodkie, dodajcie jeszcze troszkę cukru; ilość cukru zależy też m.in. od dojrzałości owoców). Do rabarbaru dodatkowo dodajcie starty 2,5centymetrowy kawałek imbiru (dodałam ok. 1/2 łyżki mielonego imbiru). Zalać kilkoma łyżkami wody (2-3) i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu. Kiedy owoce będą już całkowicie miękkie, zdjąć przykrywkę i odparować część wody, aby uzyskać dość gęstą konsystencję. Duszone owoce można podawać z jogurtem, muesli, naleśnikami czy nawet jako dodatek do mięs. W następnym wpisie pokażę Wam w jaki sposób wykorzystałam swój duszony rabarbar :)

SMACZNEGO! :)

W dalszym ciągu pięknie proszę o Wasze głosy! Pamiętajcie, że głosując także możecie zdobyć nagrody :)

/English version.

I decided to continue Jamie Oliver's 'Pass it on' campaign. This recipe comes from his book 'Ministry of food'. (more about my love to Jamie in next post ;) )  Don't waste your time and prepare those stewed fruits. They're delicious. You can serve them with yoghurt, cereal, pancakes, muesli or even with roast meat.

What do you need:
  • 750 g seasonal fruits (eg plums, apricots, peaches, strawberries or rhubarb)
  • sugar
  • (if you use rhubarb, 2,5 cm piece of fresh ginger or 1/2 tbsp ginger powder)
Preparation:
Wash and chop up all fruits, taking the stones out, then place them in a pan.  If using rhubarb peel ginger and finely grate it into the pan. Add sugar, as much as you like (it depends on how sweet dishes you like and how ripe your fruits are; for now add about 2 tbsp sugar and then, if you like, add more) and 2-3 tbsp water. Cook on medium heat with the lid on. Once the fruit has softened, remove the lid and let the liquid reduce – you want to end up with a fairly thick consistency. In next post I'll show you how I used my stewed rhubarb :)

BON APPETIT! :)

6 komentarzy :

  1. nie mogę w to uwierzyć, z ciekawości kliknełam opcje "pokaż kolejnego bloga" i wyskoczył Twój blog!
    Jest fantastyczny!

    Kingo robisz genialne zdjęcia!
    Tak się składa, że jedzenie to też mój ulubiony temat fotografii.

    I jak widzę obydwie bierzemy sobie do serca słowa Jamiego! Coś czuję, że zupełnie przez przypadek trafiłam na polskiego bloga którego będę teraz systematycznie odwiedzać!

    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. blog z duszą.
    zdjęcia piękne, takie przesycone słońcem.
    Podreperowałam tu dzisiejsze szarpane nerwy.

    OdpowiedzUsuń
  3. dziewczyny bardzo Wam dziękuję za takie miłe słowa :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój Tato fazami robił takie duszone jabłka z cynamonem (i toną cukru). Pyszne były. Może ja w tym roku się zatroszczę o taki rabarbar?

    Śliczne zdjęcia, dwa ostatnie są boskie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rabarbar jest niesamowity, taki wytęskniony, pożądany, pierwszy :) Pięknie uduszony!

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)