Waniliowe cupcakes.

08:01 Kinga B. 11 Comments

W końcu jest! Wiosna... Wyczekana, upragniona, słoneczna, ciepła, świeża. Tak bardzo brakowało mi tego wiosennego powietrza, śpiewu ptaków, dłuższych dni, lżejszych ubrań, czytania książek na balkonie, spacerów brzegiem Wisły i dobrego samopoczucia... Nareszcie wszystko wróciło i mam nadzieję, że nie zostanie przerwane niechcianym powrotem zimy ;) Cieszę się, że w powoli zaczną pojawiać się nowalijki. Lekko zrobi się w końcu nie tylko w garderobie, ale i na talerzu. Ale zanim to nastąpi i moja radość będzie już całkowicie nie do opisania, zapraszam Was na waniliowe cupcake'i. Z najprawdziwszą wanilią i domową esencją waniliową. Ulepszyłam swój dotychczasowy przepis muffinkowy zwiększając ilość oleju i muszę powiedzieć, że tym razem wyszły idealne. Wilgotne i słodkie w sam raz. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu! :) Ach! I post ten chciałabym zadedykować Kasi, która zechciała wysłać do mnie przemiłą wiadomość i uciąć sobie ze mną internetową pogawędkę :) Pozdrawiam wiosennie!


Waniliowe cupcakes
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii 
  • 1 łyżka esencji waniliowej
Krem do dekoracji:
  • 100 g serka kremowego lub mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • +kilka kostek gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i ziarenka wanilii. Następnie wlać mleko, olej i esencję waniliową, wbić jajka. Wymieszać za pomocą rózgi lub widelca do połączenia się wszystkich składników. Ciasto  częściowo rozdzielić do papilotek . Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu, uchylić drzwiczki piekarnika i poczekać aż babeczki ostygną. W międzyczasie serek utrzeć z masłem, cukrem pudrem i esencją waniliową. W drugim naczyniu ubić śmietankę z fixem. Ubitą śmietankę dodać do serka i dokładnie wymieszać. Krem przełożyć do szprycy i dekorować cupcake'i lub nałożyć łyżeczką bezpośrednio na babeczki. Na wierzch zetrzeć czekoladę.

SMACZNEGO!


11 komentarzy :

  1. lubię tą Twoją słodką wiosnę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawstydziłaś mnie ;). Cupcakes wygladaja przepysznie. Obiecuje, że jak tylko dorwe forme i piekarnik to zrobie. Pozdrawiam gorąco:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tego wszystkiego zapomnialam o najwazniejszym... dziekuje za dedykacje i przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie piekne wiosenne zdjęcia ;]
    nie mogę się napatrzeć! kojąco działają na mnie takie cudowne obrazy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze dobrze wychodzą i są idealne na każdą okazję :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Urocze <3 mmm muszą smakować przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  7. ajj jakie piękne :)
    mam tylko pytanie 3/4 oleju ? to znaczy ile :)
    bo nie jestem pewna czy 3/4 szklanki ?

    zapraszam na:
    http://verde-scuro.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, Kamilo, chodzi właśnie o szklankę ;) dziękuję za wyłapanie błędu, już poprawiam :)
      Pozdrawiam wiosennie :)

      Usuń
  8. Coś Ty Kochana znowu słodkiego napiekła :) pozdrawiam!
    PS: Wiosnę u Ciebie czuć, ale u mnie w Wawie niezbyt ;(

    OdpowiedzUsuń
  9. ile sztuk wychodzi z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)