Wiosenne kubeczki z wędzonego łososia norweskiego. / Smoked salmon pots.

08:07 Kinga B. 10 Comments


Kwietniowy GLAMOUR już w kioskach, więc na blogu mogą zacząć pojawiać się moje przepisy z użyciem łososia norweskiego. Jako pierwszy dodaję przepis na wiosenne kubeczki z łososia norweskiego z nadzieniem z kremowego serka, ogórka i ziół. Podane z rucolą i grzankami, skropione odrobiną oliwy i sokiem z cytryny są obłędne! W wersji GLAMOURowej podane z kiełkami i paskami ogórka. Nieważne jednak jak je udekorujecie, jestem pewna, że i tak będą Wam smakować. Nie przedłużając więc, zapraszam na łososia norweskiego z pysznym nadzieniem ogórkowo-ziołowym. :)


Wiosenne kubeczki z wędzonego łososia norweskiego
Składniki(na 4 osoby):
  • 200 g wędzonego łososia
  • 150 g serka kremowego
  • 50 g sera typu feta
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 niewielki ogórek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • rucola, oliwa z oliwek, plasterki cytryny i ogórka do dekoracji
  • grzanki do podania
Sposób przygotowania:
Formę do muffinów lub małe kokilki wyłożyć folią spożywczą a następnie szczelnie ułożyć w nich plastry wędzonego łososia. Włożyć do lodówki. Ogórka umyć, 1/3 pokroić w cienkie plastry, resztę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, doprawić szczyptą soli. Koperek i szczypiorek opłukać, drobno posiekać. Ser rozdrobnić widelcem, odcisnąć sok z ogórka, wrzucić do miseczki. Dodać serek kremowy, jogurt grecki, posiekany szczypiorek i koperek a następnie dokładnie wymieszać mikserem. Doprawić pieprzem i odrobiną soli. Masą napełniać łososiowe ‘kubeczki’. Przykryć wystającymi kawałkami łososia i okryć folią, aby się nie wysuszyły. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Podawać z rucolą skropioną oliwą z oliwek i naprzemiennie ułożonymi plasterkami ogórka i cytryny. Serwować z grzankami.

SMACZNEGO!


Rada: Będąc na I fazie diety South Beach użyj jogurtu i fety z jak najniższą zawartością tłuszczu i zrezygnuj z podania grzanki.

/English version.

Smoked salmon pots
Ingredients (for 4 servings):
  • 200 g thin slices of smoked salmon
  • 150 g cream cheese
  • 50 g feta cheese
  • 1 tbsp greek yoghurt
  • 1 small cucumber
  • 1 bunch of chive (about 10 g)
  • 1 bunch of dill (about 10 g)
  • salt, pepper, rocket salad, toasts, olive oil, slices of lemon and cucumber for serving and decoration
Preparation:
Put food foil into cupcakes mold, then put salmon slices tightly into it. Put aside into the fridge. Wash the cucumber, 1/3 cut into thin slices, grate the rest on the grater, add a pinch of salt, then strain the cucumber juice. Wash dill and chive, then chop finely. Pulp the feta cheese in bowl with the fork, add cucumber, chopped chive and dill, cream cheese and greek yoghurt, then mix it with mixer. Season with pepper and a pinch of salt. Put the cream cheese filling into salmon pots,  cover it with pieces of salmon and food foil that didn’t fit into mold. Put into the fridge for several hours. Serve with rocket salad sprinkled with olive oil and slices of cucumber and lemon aside.

10 komentarzy :

  1. Czuć prawdziwą wiosnę! U mnie także ostatnio rybna faza.
    Gratuluję Glamour!
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. Uwielbiam łososia, z tym kremowym środkiem musie smakować bezbłędnie. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba nawet ładniej niż w glamour :) twoja wersja przepiękna !
    Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nooo Kochana, ale mi teraz posłodziłaś! :*

      Usuń
  4. Trafiłam na Twojego bloga zupełnie przypadkiem, ale te Twoje przysmaki przyciągają i na pewno będę wchodziła częściej. Już samo czytanie opisów i delektowanie się zdjęciami sprawia, że robię się głodna:) Ten łosoś wygląda bajecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, pięknie dziękuję i proszę, zaglądaj jak najczęściej :) bardzo sobie cenię takich 'przypadkowych' obserwatorów, którzy zostali na dłużej, bo to oznacza, że potrafiłam ich treścią bloga zainteresować. Jestem wtedy dumna jak paw! ;)
      Pozdrawiam Cię wiosennie :)

      Usuń
  5. Co tu mówić, smaczne i efektowne.
    ps. warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusiu, sprawdzę to jeszcze, ale kiedyś już wyłączałam weryfikację.
      U mnie jej nie widać. Nie wiem od czego to zależy w takim razie...

      Usuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)