Sernik z wiśniami.

16:17 Kinga B. 22 Comments

Sernik miał być z jagodami. Pyszny, fioletowy, barwiący usta. Z uroczymi kleksami z bitej śmietany. Ale w moim ulubionym warzywniaczku akurat w ten dzień nie było jagód. Były za to wiśnie. Stwierdziłam, że też mogą być i ze słodyczą serowej masy kwaśny posmak wiśni będzie się świetnie komponował. Tym razem (muszę się pochwalić) nie poszłam na łatwiznę. Nie kupiłam gotowego twarogu sernikowego, ser mieliłam osobiście, trzykrotnie. Wielkiej różnicy w smaku nie zauważyłam, więc stwierdziłam, że szkoda czasu na zabawę w mielenie i lepiej na następny raz kupić gotowy twaróg. No ale póki co przed Wami dostojny sernik z wiśniami. Na kakaowym spodzie, z kwaskowatymi wiśniowymi wirkami na wierzchu. Wart jest polecenia i swojego miejsca na blogu. :)


Sernik z wiśniami
Składniki:
spód:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka gorzkiego kakao 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
masa serowa:
  • 700 g twarogu sernikowego (lub tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego)
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 4-5 jajek (w zależności od wielkości)
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 40 g masła
  • ok 150 g wydrylowanych wiśni
  • 2-3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować obficie masłem. Na stolnicę przesiać mąkę i kakao, dodać jajko, margarynę i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, wyłożyć nim tortownicę, wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Gazetę złożyć wzdłuż na pół, a później jeszcze raz na pół (tak żeby pasek papieru był mniej więcej wysokości tortownicy). Kartki zanurzyć w misce z zimną wodą, przygnieść ciężkim przedmiotem, żeby nie pływały. 
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Żółtka utrzeć z brązowym cukrem, dodać serek kremowy, twaróg, roztopione masło i mąkę pszenną zmieszaną z ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Do masy dodawać porcjami ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając.  Masę serową wylać do wyłożonej ciastem tortownicy. Wiśnie umieścić w niewielkim garnuszku, dodać cukier, podgrzać na niewielkim ogniu, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Następnie zmiksować je blenderem. Mus wiśniowy nakładać łyżką na wierzch masy serowej. Wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków 'narysować' fantazyjne wzorki z wiśni.
Gazety wyciągnąć z wody, obłożyć nimi tortownicę (z zewnątrz). Wstawić na 10 minut do piekarnika (woda parująca z gazet spowoduje, że sernik nie przypiecze się w temp. 250 stopni). Po upływie tego czasu, ciasto wyciągnąć z piekarnika. Piecyk ostudzić do 160 stopni. Ściągnąć gazetowe 'obręcze', ponownie namoczyć w wodzie i obłożyć tortownicę. Sernik wstawić z powrotem do ostudzonego do 160 stopni piekarnika. Piec ok. godzinę. Po upieczeniu, pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, ok. pół godziny. Następnie ostudzić i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

SMACZNEGO!


22 komentarze :

  1. Ciekawy sposób na pieczenie sernika "w gazetach" :) A wzorki z wiśni wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. metoda 'gazetowa' jest najlepsza na świecie! Sernik pieczony tą metodą nie opada, powierzchnia jest równiutka jak blat stołu, masa serowa nie jest wysuszona na wiór :) odkąd wypróbowałam tę metodę, nie piekę serników inaczej ;)

      Usuń
  2. Piękny... "wiśnioholicy" będą w niebie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie!
    Zakochałam się w Twoim blogu :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada bajecznie i aż strach pomysleć jak obłędnie smakuje!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda, pewnie nieziemsko smakuje :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa metoda na te mokre gazety. Rozumiem, że jest zamiast kąpieli wodnej. :)
    Sernik chodzi za mną od kilu dni. Na blogach ostatnio jakiś wysyp serników. A u mnie tiramisu.
    Pozdrawiam
    Anuszka

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Jadłam kiedyś podobny u znajomych, niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podobają mi się te wzorki :) I pomysł z gazetą, bo jeszcze o takim nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O gazecie czytam pierwszy raz :)) A sernik wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  11. przecudowny, strasznie mi się podobają te wiśniowe wirki, no i ta " gazetowa " metoda pieczenia, bardzo ciekawa.
    Pytanko - jaki jest podział cukru do piany i do żółtek i czy w całości jest to cukier brązowy, bo się nie doczytałam ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za czujność, uzupełniłam składniki o brakujący brązowy cukier :) mam nadzieję, że teraz już wszystko jest ok :)

      Usuń
  12. Też chcę taki serniczek!!! :-)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przecudnie! Mogłabym zjeść ostatnie zdjęcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczny i na pewno smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  15. Such a brilliant neat idea and I love how pretty the fancy print looks on the cake :)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)