Wodne lody ogórkowo-cytrynowe.

17:19 Kinga B. 9 Comments

Moda na lody na patyku na blogach kulinarnych trwa w najlepsze. Nie da się ukryć, że i ja miałam bardzo długo chętkę na ich przygotowanie. Powstrzymywał mnie przed tym czynem tylko brak odpowiednich foremek. Inna sprawa, że jakoś szczególnie nie oddawałam się poszukiwaniom takowych. Ale tylko do ubiegłego tygodnia. Siła obrazków z popsicles przypiętych na portalu Pinterest była tak mocna, że w końcu zaczęłam przekopywać Allegro. No i trafiłam na świetną okazję! Na jednej z aukcji ktoś sprzedawał zestaw foremek do lodów. Przetarłam oczy ze zdumienia gdy przeczytałam opis aukcji. Okazało się bowiem, że za 20 zł można kupić zestaw składający się z 8 paczuszek z 4 foremkami, co w sumie pozwala przygotować aż 32! lody na patyku. Zaryzykowałam, kupiłam. I nie pożałowałam. Odbierając przesyłkę na poczcie cieszyłam się jak dziecko i jeszcze przed rozpakowaniem paczki kłębiły mi się w głowie pomysły na wykorzystanie jej zawartości...


Wczorajszy upalny dzień szybko zweryfikował listę pomysłów na lody i padła decyzja o jak najszybszym wypróbowaniu foremek. Stanęło na tym, że najbardziej orzeźwiające będą 'lizaki wodne' i dylemat miałam tylko w kwestii ich smaku. Zajrzałam do lodówki. Ogórek, mnóstwo cytryn... Na parapecie doniczka z miętą. A gdyby tak? Zaryzykuję... I powiem Wam, że efekt był zaskakująco wspaniały. Lody ogórkowo-cytrynowe wyszły obłędne. Pyszne i bardzo chłodzące. Na dni, w które żar leje się z nieba, są idealne.  Przygotujcie je na wypadek gorącego weekendu, na pewno nie pożałujecie :)


Wodne lody ogórkowo-cytrynowe.
Składniki (na 4 sztuki):
  • 1/2 dużego ogórka (ok. 15 cm kawałek)
  • sok z 1/2 cytryny
  • listki z 2-3 gałązek mięty
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody

Sposób przygotowania:
Ogórka umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć pestki (nie obierać ze skórki!). Pokroić na nieduże kawałki, wrzucić do wysokiego naczynia, dodać sok cytrynowy, miód, wodę i listki mięty. Zblenderować do uzyskania w miarę jednolitej masy. Rozlać do foremek, włożyć patyczki i wstawić do zamrażarki. Po ok. 30-45 minutach przemieszać zawartość foremek, aby drobne kawałki ogórka i mięty były na całej powierzchni lodów i wstawić z powrotem do zamrażarki do całkowitego zamrożenia(woda oddzieliła się od rozdrobnionego miąższu ogórka, który wypłynął do góry, przemieszanie pozwoli uzyskać jednolitą masę loda). 

SMACZNEGO!


9 komentarzy :

  1. Wspaniałe! Też je miałam w planach na ten sezon, ale zaczyna mi brakować miejsca w zamrażalce:)
    Śliczne zdjęcia!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogórkowo-cytynowe... chcę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne te zdjęcia , pobudzają wszystkie zmysły ,a przepis bardzo fajny

    OdpowiedzUsuń
  4. No i coś Ty babo zrobiła?? Ja na diecie a tu... ślinka mi leci... Będę musiała spróbować... Potraktuje jako... warzywo:P ;) Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam nadzieję na upalny weekend,
    więc przygotuję je na pewno!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają przepysznie orzeźwiająco!

    OdpowiedzUsuń
  7. Miałam okazję spróbować, pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszyscy próbują a ja znowu nie miałem okazji... Apetycznie wyglądają!

      -Krzysztof

      Usuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)