Kostki śliwkowo-serowe.

10:42 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 11 Comments


Wiecie... Powoli czuję, że nadchodzi jesień. Przypomina mi o tym nie tylko miesiąc, który obecnie trwa,  pogoda za oknem czy krótsze dni, ale też coraz częstsze gotowanie potraw jesienno-zimowych: rozgrzewających, korzennych, ciepłych. Co gorsza zaczynam już myśleć o pieczeniu pierników i świątecznym menu, a to oznacza, że nie jest dobrze ;) Wczoraj upiekłam ciasto, które jest nieco letnie i trochę jesienne. Śliwki - owoce kojarzone z końcem lata. Cynamon - rozgrzewający, aromatyczny, dla mnie  to smak jesieni. Inspirację zaczerpnęłam od Krysi wprowadzając zmiany  głównie w składzie kruszonki. Mnie smakowało bardzo, myślę, że i Wam posmakuje :)


Kostki śliwkowo-serowe.
Składniki:
Kruche ciasto:
  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 żółtka 

Masa serowa:
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany 18%

Owoce i kruszonka:
  • ok. 800 g śliwek 
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. 50 g masła

Sposób przygotowania:
Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, żółtka i pokrojoną na kawałki margarynę. Przemieszać składniki widelcem do czasu wstępnego ich połączenia, a następnie ręką zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć nim blachę do pieczenia (24x36 cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i podpiekać ok. 15-20 minut. W międzyczasie przygotować masę serową. Do  miski wrzucić twaróg, żółtko i całe jajko, budyń oraz cukry i za pomocą ręcznego blendera zmiksować wszystko na jednolitą masę. Na podpieczony i ostudzony spód z kruchego ciasta wyłożyć masę serową. Śliwki umyć, wydrylować, pokroić na ćwiartki, ułożyć na warstwie serowej. Suche składniki na kruszonkę wymieszać, masło roztopić i dodać do mąki z cukrem i cynamonem, wymieszać. Powstałą kruszonką posypać śliwki. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut, a następnie ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!


11 komentarzy :

  1. Śliczne! Sięgam po kilka:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z masą serowo- budyniową?! Zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  3. Porywam kawałek tego cudownego ciasta w sam raz do poobiedniej kawki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne ciacho! zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super to ciacho. Idealne przy obecnej aurze. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też akurat wczoraj piekłam ciasto ze śliwkami. A ten pomysł z masą serową rewelacyjny. Musze kiedyś zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Placek śliwkowy to jeden z moich ulubionych smaków jesieni, jeszcze nigdy nie próbowałam wersji z dodatkiem sera, brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. upieklam... i popadlam w zachwyt(smakowy oczywiscie) ...polecam! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam śliwki ! Przepis będzie czekał w kolejce do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam tego typu wypieki. :)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!