Propozycja świątecznego obiadu I.

18:59 Kinga B. 4 Comments

Nie wiem jak u Was, ale w moim domu coraz częściej na świątecznym stole, oprócz tradycyjnych dań, pojawiają się potrawy nowoczesne, wykombinowane, można powiedzieć idące z duchem czasu. I tak kilka lat temu, oprócz faszerowanych jajek i żurku zajadaliśmy się m.in. roladą serową z pieczarkami czy też pasztetem z soczewicy. W minione Święta Bożego Narodzenia do ryb wszelakich moja mama przygotowała puree ziemniaczano-selerowe zamiast zwykłych ziemniaków. Przygotowałam sobie więc dwa warianty świątecznego obiadu. Oba proste i dość szybkie do przygotowania. Dziś prezentuję pierwszy z nich. Sposób na piersi kurczaka. Mogę się założyć, że połączenie smaków w roladkach nie jest odkryciem na miarę Nobla, ale na pewno na jakąś nagrodę zasługuje :) Ciekawa jestem czy zaserwowalibyście takie danie na świąteczny stół? :)


Roladki z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami w szynce serrano 
z puree ziemniaczano-selerowym.
Składniki (na 4 porcje):
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie sera typu feta
  • 12-16 suszonych pomidorów w oleju
  • 8 plastrów szynki serrano
  • olej rzepakowy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • bazylia, oregano, majeranek, sól i pieprz

Puree:
  • ok 1 kg ziemniaków
  • 1 duży seler
  • 2-3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ziemniaki i selera obrać, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości (ja użyłam selera z rosołu). Piersi kurczaka opłukać i oczyścić z błon, rozbić tłuczkiem na cienkie 'kotlety'. Jedną stronę mięsa oprószyć pieprzem i niewielką ilością soli, posmarować odrobiną oleju. Ser rozdrobnić w misce za pomocą widelca, wyłożyć na mięso. Na środku ułożyć po 3-4 pomidory suszone (w zależności od wielkości piersi). Oprószyć ziołami i pieprzem, zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Ok. 8 łyżek oleju wymieszać z octem balsamicznym, dodać po łyżeczce ziół, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Roladki umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać marynatą. Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wyciągnąć wykałaczki, zawinąć w dwa plastry szynki serrano i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym (ok 1-2 łyżki). Ugotowane warzywa zmiksować za pomocą blendera z masłem i jogurtem lub śmietaną. Na talerz nakładać puree ziemniaczano-selerowe, a na nim rozkrojone na pół roladki.

SMACZNEGO!


4 komentarze :

  1. mniam , przepyszne roladki z kurczaka, naprawdę świetna propozycja ;D jak już mam coś zrobić , to tylko z tego mięsa i szczególnie smacznie jak u ciebie w tak pysznie nadzianej wersji ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. SMAKOWICIE TO WYGLADA ;) puree jeszcze nigdy nie jadlaam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy u nas są Święta dokładnie tak jest. Tradycyjne dania, ale i nowości, które uwielbiam robić ;-) Cudne i bardzo apetyczne te zawijaczki. Ach... ale zgłodniałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają te roladki. Ja jestem raczej tradycjonalistką i na Wielkanoc przygotowuję potrawy takie jak robiła moja babcia i mama. Czasem dodam jakąś "nowoczesną" potrawę, ale moja rodzina przyzwyczaiła się do tradycyjnych świątecznych dań i nie lubią takich eksperymentów. Natomiast poza świętami, na obiad jak najbardziej takie roladki byłyby mile widziane. :)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)