Propozycja świątecznego obiadu II.

15:22 Kinga B. 0 Comments

Obiecałam, więc jest :) Tym razem polędwica wieprzowa. Z czerwonymi porzeczkami. Bez przydługich wstępów zapraszam od razu po przepis ;)


Polędwiczki wieprzowe na czerwonych porzeczkach
z puree ziemniaczanym z parmezanem
Składniki:
  • 500 g polędwicy wieprzowej 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 słoik konfitury z czerwonych porzeczek
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, świeżo zmielony pieprz, cynamon
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, zalać zimną wodą, posolić i postawić na średnim ogniu. Polędwicę opłukać, pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm, delikatnie rozbić pięścią. Mięso obustronnie oprószyć solą i pieprzem. Na gorącej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać olej i dobrze rozgrzać tłuszcz. Polędwiczki smażyć obustronnie do uzyskania złotobrązowego koloru, następnie zdjąć z patelni, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (dla utrzymania temperatury). Na patelnię wyłożyć konfiturę z porzeczek, dodać ok. pół łyżeczki cynamonu i podgrzewać kilka minut. Ziemniaki odcedzić i rozgnieść tłuczkiem, dodać do nich masło, śmietanę i parmezan, dokładnie wymieszać. Na talerzu ułożyć puree ziemniaczane i polędwiczki, mięso polać konfiturą porzeczkową.

SMACZNEGO!


Czy wiesz, że... Olej otrzymywany z rzepaku  jest bogatym źródłem antyoksydantów – polifenoli i witaminy E. Zapobiegają one uszkodzeniom komórek wywoływanym przez szkodliwe wolne rodniki oraz opóźniają starzenie się organizmu. Dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób serca, a nawet niektórych nowotworów.

0 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)