Owsianka egzotyczna

10:22 Kinga B. 7 Comments

Dobra wiadomość dla fanów owsianki - coś mi się wydaje, że na blogu będzie częstszym gościem ;) Robi się ją szybko, zjada jeszcze szybciej, a głód... znika na długo! Przyznam, że mam zamiar przygotować ją także w wersji wytrawnej i sprawdzić, czy taka forma również będzie mi odpowiadać. Póki co w zimowe poranki będę się zajadać owsiankami 'na słodko', mam już kilka(naście) pomysłów na kolejne jej odsłony. I obiecuję przyłożyć się także do innych śniadaniowych przepisów, żebyście mieli z czego wybierać. A ponieważ śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - pamiętajcie o nim zanim wyjdziecie z domu! ;)


Owsianka egzotyczna
Składniki:
  • 200 ml mleka
  • 5 płaskich łyżek płatków owsianych
  • 1 płaska łyżka siemienia lnianego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 mango
  • 1/2 banana
  • 1 kiwi
  • 1 łyżka uprażonych płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Do małego garnuszka wlewamy mleko, dodajemy wiórki kokosowe, ziarenka wanilii i ewentualnie cukier (nie jest on konieczny, owsianka nabierze wystarczającej słodyczy od owoców :) ), lekko podgrzewamy. Dodajemy płatki owsiane i siemię lniane i gotujemy do pożądanej konsystencji. Owoce kroimy w kostkę, razem z płatkami migdałów dodajemy do owsianki. Przed podaniem można ją udekorować cząstkami kokosa i suszonym mango.

SMACZNEGO!


7 komentarzy :

  1. lubię od czasu do czasu zaserowować sobie coś w tak egzotycznych smakach, a tym bardziej owsiankę :)
    podoba mi się ta miseczka, jest prześliczna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha i dająca energie :) !

    OdpowiedzUsuń
  3. Owsianki to zdecydowanie moje ulubione sniadania :) Mozliwosci sa nieograniczone, no i cieply poranny posilek zimowa pora jest nie do zastapienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja uwielbiam owsianke nawet gola, z duza szczypta soli :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wanilia, kokos, migdały, a koniec końców mango i banan - niczym prawdziwie wakacyjny miks! Trochę tropików w środku zimy nigdy nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł :). Niestety ja jestem zmuszona zrezygnować z dodania banana, ze względu na zbyt dużą ilość węglowodanów. Ale mam nadzieję, że przez to potrawa nie straci walorów smakowych. :p
    Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)