Owsianka z jabłkiem, żurawiną i cynamonem

12:44 Kinga B. 8 Comments


Dotychczas uważałam, że nie lubię owsianki. W sumie nawet nie wiem czemu, ale może dlatego, że zawsze kojarzyła mi się ona z nieapetyczną papką bez smaku. Ostatnimi czasy jednak zauważyłam niesłychaną modę na tę potrawę. Owsiankę polecają dietetycy, jest częstym gościem na blogach a i 'gwiazdy fitnessu' ją zachwalają i zachęcają, by włączyć ją do swojego jadłospisu. I jakby się tak przyjrzeć właściwościom owsa, to nie ma się co dziwić. Jest on bogaty w białko, aminokwasy, magnez, żelazo i witaminy, a do tego posiada niski indeks glikemiczny i dużą wartość odżywczą [źródło]. Owsianka stawia na nogi i daje uczycie sytości. Jest polecana ludziom będącym na diecie. Dlatego przechodząc na II fazę diety South Beach postanowiłam przynajmniej spróbować tego rzekomo cudownego wynalazku i szczerze powiedziawszy byłam bardzo zaskoczona. Na plus. Owsianka robi się właściwie prawie sama, a przez mnogość dodatków jakie można zaserwować do owsianki przestaje być nudna. Z pewnością jest idealna na jesienno-zimowe śniadania, kiedy organizm potrzebuje energetycznego kopa z rana :)


Owsianka z jabłkiem, żurawiną i cynamonem
Składniki:
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 40 g płatków owsianych (4 płaskie łyżki)
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie, nie każdy lubi ;) )
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1/2 twardego, słodkiego jabłka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżki uprażonych pestek dyni lub ziaren słonecznika
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy żurawinę i rodzynki, lekko podgrzewamy, aby suszone owoce lekko zmiękły. Dodajemy miód, cynamon, sól i płatki owsiane, gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (jedni owsiankę lubią bardzo miękką, inni lekko al dente). Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Przed podaniem dosypujemy uprażone pestki dyni, mieszamy. Oprószamy odrobiną cynamonu i dekorujemy plasterkami jabłka.

SMACZNEGO!


8 komentarzy :

  1. nie ma nic lepszego od miseczki takiej owsianki o poranku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się, tak przygotowana owsianka dodaje energii i humoru:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pozytywna energia na cały dzień gwarantowana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis. Już wiem, co jutro zjem na śniadanie :). Dodaję do polecanych!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam owsianki z wszelkimi dodatkami i na wszelkie sposoby.
    Ta wygląda przepysznie - jutro ją robię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam ani nie jadłam owsianki, widocznie nadszedł czas, aby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak pięknie podana! Na kolację nie wypada, a śniadanie tak daleko ...:( Jutro koniecznie u mnie owsianka.

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)