Deser truskawkowy z bezikami

18:53 Kinga B. 1 Comments


Sezon na truskawki w pełni. Trzeba czerpać z niego garściami i najeść się na cały rok. Tym, którym się chce polecam zamknięcie czerwonych owoców w słoikach w formie dowolnej. Ja mam zamiar także zamrozić kilka woreczków truskawek, ponieważ za kilkanaście dni wyjeżdżam z kraju i nie zdążę się nimi nacieszyć do końca. Ale póki są, korzystam. Dziś przygotowałam szybki deser na bazie mascarpone i kremówki. Z dodatkiem musu z truskawek i bezików. Mocno schłodzony zastępuje z powodzeniem lody. Jest puszysty, lekki (mowa tutaj o konsystencji, nie o kaloriach ;) ) i tylko delikatnie słodkie.


Deser truskawkowy z bezikami
Składniki:
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 1 żółtko
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie śmietan-fixu lub 1 łyżeczka żelatyny deserowej
  • szklanka zmiksowanych truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody różanej
  • 2 garści małych bezików

Sposób przygotowania:
W misce ucieramy na gładką masę żółtko z cukrem trzcinowym, dodajemy serek mascarpone, ucieramy do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce ubijamy na puszystą masę śmietankę z dodatkiem śmietan-fixu lub żelatyny. Śmietankę dodajemy do masy z serkiem, mieszamy do połączenia składników. Wlewamy mus z truskawek, dodajemy pokruszone beziki, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Deser przekładamy do pucharków, ozdabiamy kawałkami truskawek i pokruszonych bezików. Podajemy po schłodzeniu w lodówce przez min. godzinę (można włożyć na pół godziny do zamrażarki).

SMACZNEGO!

1 komentarz :

  1. Fotogeniczność truskawek zawsze i wszędzie. A u Ciebie wyglądają tak, że od razu chciałoby się schrupać.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)