Dżem rabarbarowo-truskawkowy

10:20 Kinga B. 1 Comments


Manufaktura dżemów truskawkowych działa u mnie ostatnio na pełnych obrotach :) Do garnków trafiają kolejne kilogramy świeżych czerwonych owoców, solo lub z dodatkami. Tym razem padło na połączenie rabarbaru i truskawek podkreślone dodatkiem cynamonu. Dżem nie jest przeraźliwie słodki, ma za to wyraźny kwaskowaty smak rabarbaru podkręcony moim ukochanym cynamonem. Całość wypadła świetnie i będzie cieszyć moje podniebienie zim, czy na kanapkach czy jako dodatek do herbaty :)


Dżem rabarbarowo-truskawkowy z cynamonem
Składniki:
  • 1 kg rabarbaru
  • 1 kg truskawek
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • sok i skórka 1 cytryny
  • 1 płaska łyżka cynamonu
Sposób przygotowania:
Truskawki i rabarbar dokładnie oczyszczamy. Usuwamy szypułki, truskawki kroimy w ćwiartki, rabarbar w plasterki, umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, odstawiamy na min. pół godziny. Dodajemy sok z i skórkę z cytryny pokrojoną w cienkie paseczki. Dżem wstawiamy na średni ogień, doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i smażymy ok 1,5-2 godz. co jakiś czas mieszając. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aby wieczko się zassało.

SMACZNEGO!


1 komentarz :

  1. Czekam tylko na wprowadzenie się i zaraz zabieram się za dżemy! Przepis podkradam!

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)