Ciasto odwracane z truskawkami

19:58 Kinga B. 2 Comments


Jakie są najczęściej przyrządzane ciasta w maju i czerwcu? Na pewno truskawkowe i pyszne. Od najzwyklejszych ucieranych, przez drożdżowe z kruszonką, na tartach kończąc. Sama chętnie przygotowywałabym je codziennie, albo przynajmniej co drugi dzień, gdyby nie permanentny brak czasu. Praca, studia i przyspieszona sesja przez mój wakacyjny wyjazd. Czas ucieka i nie ma zmiłuj. Żeby więc wykorzystać truskawki choć w niewielkim stopniu w wypiekach, postanowiłam zrobić szybkie ciasto odwracane z truskawkami. Niestety nie wyszło ono do końca takie jakie sobie wymarzyłam. Byłam trochę zachłanna i za dużo truskawek przerobiłam na dżem, a za mało zostało do ciasta. Następnym razem wykorzystam inne owoce i zakryję nimi całe dno blaszki, aby ciasto po odwróceniu było w całości pokryte soczystymi owocami. Nie zmienia to faktu, że placek wyszedł smaczny i sama receptura ciasta będzie do powtórzenia :)


Ciasto odwracane z truskawkami
Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 26-28 cm):
  • ok 300 g truskawek
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (u mnie pół na pół pszenna zwykła i pełnoziarnista)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (możesz dodać więcej jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
do podania:
  • lody waniliowe/maślanka/bita śmietana/sos waniliowy
Sposób przygotowania:
Truskawki, dokładnie opłukujemy, usuwamy szypułki, osuszamy. Kroimy w ćwiartki lub na pół, układamy ciasno w wysmarowanej tłuszczem tortownicy. W misce miksujemy mokre składniki (jajka, maślankę, olej) z ziarenkami wanilii. Osobno mieszamy suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia) i stopniowo dodajemy do mokrych składników, cały czas mieszając. Ciasto ostrożnie wylewamy na truskawki (tak, aby dno było cały czas pokryte owocami. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Po upieczeniu tortownice przykrywamy dużym talerzem lub paterą, odwracamy i ściągamy blaszkę. Podajemy z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną lub polane maślanką, sosem waniliowym czy z innymi dodatkami.

SMACZNEGO!

2 komentarze :

  1. Akurat mam dużo czasu, więc postanowiłam trochę popiec. Z chęcią wypróbuję ten przepis, bo wygląda na zdjęciu to ciasto bardzo pysznie.

    Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)