Pizza ze szparagami i szynką parmeńską

12:30 Kinga B. 5 Comments


Chyba nie znam takiej osoby, która by nie lubiła pizzy. Sama bardzo ją lubię, a najbardziej smakuje mi oczywiście ta domowa. Kolejne etapy jej przygotowania sprawiają mi ogromną frajdę. Czekanie na wyrośnięcie zaczyny drożdżowego, później podglądanie puchnącego ciasta ukrytego pod ściereczką, przygotowanie sosu i poszczególnych składników pizzy, podjadanie startej mozzarelli, oglądanie rumieniącego się ciasta i sera i na koniec rozkoszowanie się ciągnącym serem i zachwyt smakiem pizzy. Uwielbiam smak domowego sosu pomidorowego, doprawianego tak jak mi się podoba. Uwielbiam wyrabiane własnoręcznie ciasto, które w gotowej pizzy wychodzi mi raz cieńsze, raz grubsze. Cóż więcej powiedzieć. Domowej pizzy nie da się nie uwielbiać ;)


Domowa pizza z białymi szparagami i szynką parmeńską
Składniki:
ciasto:
  • 350 g mąki (u mnie pół na pół zwykłej pszennej i razowej)
  • ok 1 szklanka letniego mleka (nie może być za ciepłe bo 'zabije' drożdże)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płask łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
sos:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 szklanka passaty pomiorowej
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka mielona papryka
na pizzę:
  • 1 pęczek (ok 500g) białych szparagów
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 1/2 zielonej papryki
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 6-8 czarnych oliwek
  • 200 g mozzarelli
Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy zaczyn drożdżowy: drożdże umieszczamy w dużej szklance, zasypujemy cukrem, mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji. Zalewamy ok 1/3 mleka, odstawiamy na ok 15 minut, aby drożdże wyrosły. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn, mleko i oliw, wyrabiamy do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta (nie może być lepkie). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągu w misce przykrytej świeżą ściereczką. W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek obieramy, razem z papryczką drobno siekamy, szklimy w garnuszku na rozgrzanym oleju. Dodajemy passatę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień. Dodajemy drobno posiekane kapary, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Sos gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Szparagi obieramy, gotujemy na parze przez ok. 7-8 minut. Paprykę kroimy na cienkie paski, pomidorki w ćwiartki, oliwki w plasterki, mozzarellę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części (u mnie niepełne 2 blaszki piekarnikowe), rozpłaszczamy dłońmi, smarujemy sosem. Na sosie układamy szynkę parmeńską, szparagi, oliwki, pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy serem , na wierzchu układamy paprykę. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 minut.

SMACZNEGO!


Czy wiesz, że... Zbilansowana dieta, dedykowana osobom cierpiącym na choroby układu krążenia, cechuje się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za wzrost stężenia złego cholesterolu (LDL). Nasycone kwasy tłuszczowe znajdują się w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego (masło, smalec). Pożądane jest, aby tłuszcze nasycone, których w diecie typu zachodniego jest za dużo, zastępować tłuszczami pochodzenia roślinnego, dzięki czemu obniżony zostaje poziomu złego cholesterolu. Spośród tłuszczów roślinnych wyróżnia się olej rzepakowy, który  jako jedyny cechuje się optymalnym stosunkiem Omega-6 do Omega-3. Olej rzepakowy stanowi także bogate źródło steroli roślinnych (fitosteroli), odpowiadających za obniżanie poziomu złego cholesterolu w organizmie.

5 komentarzy :

  1. Lubię takie kolorowe pizze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi coś nie chce żadna pizza wyjść;p nie wiem czy przypadkiem coś mi się z piekarnikiem nie dzieje, tak jakby za słabo grzał;p Spróbuję dzisiaj Twojego przepisuj, jak się nie uda, to rzucam karierę piekarza;D ;)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)