Tortilla ze szpinakiem i łososiem

12:28 Kinga B. 0 Comments


W gorące letnie dni mało komu chce się stać przy garach i przygotowywać skomplikowane potrawy. Trzeba sobie więc jakoś radzić i kombinować jak się da. W upały na pewno sprawdzą się chłodniki i lekkie sałatki, ale raczej ciężko byłoby wytrzymać całe lato bez ciepłych posiłków, no, przynajmniej mnie ;) Dziś przedstawiam Wam przepis na potrawę, którą, łącznie z pieczeniem, przygotujecie w pół godziny. Tortilla ze szpinakiem i łososiem jest idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też w podróży czy na pikniku. Wypróbujcie przepis koniecznie, bo danie jest pyszne i sycące :)


Tortilla ze szpinakiem i łososiem
Składniki (na 2 porcje):
  • 2 duże placki tortilli
  • 400-500 g świeżego szpinaku
  • 6-8 suszonych pomidorów w oleju
  • 200 g świeżego łososia 
  • 1 kulka mozzarelli
  • 50 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Szpinak dokładnie opłukujemy, osuszamy. Odrywamy grubsze łodygi, rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak, skrapiamy sokiem z cytryny, podsmażamy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki, układamy na plackach tortilli. Na ser wykładamy szpinak, układamy na nim pokrojonego w kostkę łososia (bok ok 1,5 cm), obsypujemy pokruszoną fetą i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Tortille zawijamy, podpiekamy przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

SMACZNEGO!

0 komentarze :

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)