Faszerowane papryki.

20:02 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 12 Comments


Do przyrządzenia faszerowanych papryk popchnęła mnie kampania promocyjna Lidla z Pascalem Brodnickim i Karolem Okrasą w roli głównej. Już kilka razy chciałam coś nafaszerować - raz pomidory, raz paprykę, innym razem cukinię czy ziemniaki. Ale jakoś nic z tego nie wyszło ;) W ubiegłym tygodniu Okrasa proponował właśnie papryki z farszem mięsno-ryżowym i postanowiłam się zainspirować jego przepisem :) Doszłam jednak do wniosku, że jego 'nadzienie' jest nieco ubogie i postanowiłam poszerzyć listę składników a sos oliwkowy z jego propozycji zastąpiłam prostą sałatką z rukoli. Pierwsza próba faszerowania papryk była bardzo udana. Jeśli Wy też jeszcze nie jedliście nadziewanej farszem papryki, spróbujcie koniecznie :)


Faszerowane papryki
Składniki:
  • 4-5 papryk
  • 250 g mięsa mielonego
  • 125 g sera typu feta
  • 100 g ryżu ugotowanego na sypko
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 pomidor 
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego + odrobina do polania papryk przed pieczeniem
  • suszone oregano i lubczyk, kilka listków bazylii
  • świeżo mielony pieprz i sól morska

Sałatka:
  • 2 garści rukoli
  • 1 pomidor
  • 125 g sera typu feta
  • 2 łyżki posiekanych i uprażonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju rzepakowego + 1łyżeczka octu balsamicznego + 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
Papryki wymyć, ściąć górne części (nie wyrzucać), usunąć gniazda nasienne, opłukać z pestek. Wnętrze papryk oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Przygotować farsz. Cukinię, pomidora i  natkę pietruszki umyć, cebulę i czosnek obrać. Czosnek, cebulę i pietruszkę posiekać, pomidora i cukinię pokroić w niewielką kostkę. Warzywa z ryżem, mięsem, pokruszonym serem typu feta i otartym suszonym oregano i lubczykiem oraz olejem rzepakowym dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Farsz przełożyć do papryk, dociskając go lekko do ścianek, żeby dokładnie wypełnił papryki, a następnie przykryć je skrojonymi 'czapkami' z papryk, skropić olejem i piec ok. 30 minut. W międzyczasie przygotować sałatkę. Rukolę i pomidora opłukać. Ser i pomidora pokroić w kostkę, wymieszać z rukolą. Olej wymieszać z octem i miodem, doprawić nieco solą i pieprzem, dressing dodać do sałatki i wymieszać. Papryki po wyciągnięciu z piekarnika podawać od razu z dodatkiem sałatki.

SMACZNEGO!


12 komentarzy :

  1. Bardzo apetycznie wygląda ta papryczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w poniedziałek robiłam te papryczki były bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe papryczki :) moja mama zawsze robiła i mi też się zdarza :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam faszerowane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już od dawna zbieram się żeby zrobić faszerowane papryki i chyba najwyższy czas ;-) Pięknie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award - uważam, że w pełni na to zasługujesz! :) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba się do Ciebie wybiore na taką jedną papryczkę...poczęstujesz?;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam faszerowane papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Papryka to coś pysznego :) korzystajmy, póki jest w miarę tania ;) Polecam między innymi paprykę z grilla http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/papryka-z-grilla/ Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dopiero rozpoczynam moją przygodę z gotowaniem
    również wypróbowałam też lidlowy przepis
    i wyszedł kapitalnie, i mama zjadła i luby i kolega
    niczego jeszcze nie robiłam trzy razy pod rząd :)

    dobry pomysł z tą sałatą, bo jednak warzyw trochę brakuje w przepisie
    mi bardzo smakował sos oliwkowy, coś innego od pomidorowego mojej mamy :)

    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  11. Wielkie dzięki za przepis, pierwszy raz piekłam faszerowane papryki i dzięki Tobie wyszły idealnie! Bardzo podobają mi się zdjęcia na blogu i kuszą, żeby ugotować coś jeszcze :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!