Świąteczny schab z jabłkami.

22:26 Kinga B. 1 Comments


Pieczony schab wyjątkowo kojarzy mi się ze świętami. Nie raz już zajmował główne miejsce na świątecznym stole. Zazwyczaj nadziewany śliwkami lub morelami. Poza tym jest uniwersalny i oprócz głównego dania może być także świetnym dodatkiem do kanapek. Tym razem postanowiłam upiec go na jabłkach i w soku jabłkowym, a wcześniej zamarynować w ziołach. Pomysł na takie przyrządzenie schabu przyszedł podrzucił mi jakiś czas temu program "Sekrety szefowej kuchni" Anne Burrell. Jednak jej przepis nieco zmodyfikowałam i mięso upiekłam na jabłkach i cebuli. Do sosu dodałam żurawinę i cynamon. Wyszło przepyszne danie idealne na świąteczny obiad. Jestem pewna, że i Wam ten schab przypadnie do gustu :)


Schab pieczony na jabłkach
Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu (same listki)
  • 1/2 pęczka świeżego tymianki
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • 2 duże, twarde jabłka
  • 1 duża cebula
  • 1 litr nieklarowanego soku jabłkowego
  • świeżo zmielony pieprz, sól morska

Do sosu:
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:
Schab opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wierzch nacinamy w kratę. Rozmaryn, tymianek i czosnek drobno siekamy (najlepiej za pomocą blendera) z płaską łyżeczką świeżo mielonego pieprzu i soli morskiej oraz z dodatkiem oleju rzepakowego (ma powstać nieco płynna pasta). Mięso smarujemy marynatą. Jabłka i cebulę obieramy. Jabłka kroimy w ósemki, cebulę w pióra. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju rzepakowego, wsypujemy jabłka wymieszane z cebulą, układamy na nich mięso, zalewamy sokiem jabłkowym. Pieczemy przez ok. godzinę w temp 200 stopni, co jakiś czas polewając mięso sokiem. Jeśli schab zacznie się za szybko rumienić przykrywamy folią aluminiową. Przed krojeniem mięso odstawiamy na ok. 10 minut, aby odpoczęło. W tym czasie jabłka z sokiem przekładamy do garnuszka i wstawiamy na niewielki ogień. Dodajemy cynamon, żurawinę i śmietanę, sos redukujemy, aby zgęstniał. Mięso podajemy z dodatkiem sosu jabłkowego i z ziemniakami, pieczonymi albo w formie puree.

SMACZNEGO!


1 komentarz :

  1. Ślinka cieknie, z pewnością wypróbuję w domu !
    Zapraszam do mnie, jutro przepis na świąteczne pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)