Croissant wytrawny - wersja #1.

18:57 Kinga B. 6 Comments


W trakcie diety następują czasem takie momenty, kiedy człowiek musi zgrzeszyć, bo inaczej nie da rady. W moim życiu właśnie nadszedł taki czas. Sesja jak zwykle zaskoczyła studentów, w tym wypadku również moją dietę. Zatopiona w notatkach nie mam czasu nawet pomyśleć o wymyślnych fit daniach, łapię co mam pod ręką i jem. Najczęściej jest to jogurt, banan albo muesli, zagryzane garścią suszonej żurawiny. Wczorajszy "cheat day" przeciągnął się na dziś, ponieważ zdałam egzamin na 5.0 co wymaga odpowiedniego uczczenia i wynagrodzenia długich godzin spędzonych w całej masie makulatury. Jako nagrodę zaserwuję sobie croissanta z wersji wytrawnej. Niby zwykły rogal, ale tak pyszny, że można się rozmarzyć. Nada się także na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Koledzy/Koleżanki zzielenieją z zazdrości ;) A a obiecuję, że w magicznym czasie "po sesji" wracam do zdrowego, racjonalnego i bogatego odżywiania ;)


Croissant wytrawny z szynką szwarcwaldzką i mozzarellą
Składniki:
  • 1 croissant
  • niewielka garść rukoli
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 jajko ugotowane na półtwardo ( u mnie niestety solo, bo się nie dogotowało wystarczająco ;) )
  • odrobina winegretu mango (gotowego lub zrobić samodzielnie: 2 łyżki oleju rzepakowego wymieszać dokładnie z 1 łyżeczką octu winnego i 1 łyżką puree z mango, doprawić szczyptą soli i pieprzu)
Sposób przygotowania:
Croissanta przekrawamy na pół, na spodniej części układamy rukolę, na niej pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellę, szynkę szwarcwaldzką i jajko. Polewamy winegretem, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, składamy kanapkę i zjadamy ze smakiem :)

SMACZNEGO!

6 komentarzy :

  1. Zdjęcia tych crossiantów bez wahania zamieściłabym w formie obrazu lub fotografii w swojej wymarzonej kuchni. Fenomenalne!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie tylko przepysznie podany croissant, ale też fantastycznie sfotografowany! cudne zdjęcie i połączenie smaków, które na pewno chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Inaczej a jak smacznie, bardzo fajny pomysł na wytrawnego croissanta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale zgłodniałam, przepiękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Wybaczcie moderację obrazkową komentarzy, ale na YL zaczęło się pojawiać mnóstwo SPAMu i mam nadzieję, że powstrzyma to pojawianie się linków i komentarzy niewiadomego pochodzenia ;)