Faszerowana cukinia.

21:50 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 3 Comments


Faszerowana cukinia chodziła mi po głowie od dawna. Wczoraj wykorzystałam stosunkowo wolne popołudnie i na obiad była właśnie taka cukinia. Farsz niby prosty, ale cudnie zgrany, połowę wyjadłam solo prosto z miski ;) Do tego gotowana na parze fasolka szparagowa z sezamem. Pełnia letniego smaku :)


Faszerowana cukinia
Składniki (na 4 porcje):
  • 4 nieduże cukinie
  • 300 g mielonego mięsa (u mnie wołowe)
  • 1 torebka kaszy jęczmiennej (100 g)
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 6-8 suszonych pomidorów w oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam oleju, w którym zanurzone były pomidory)
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, płatki ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Cukinie opłukujemy, ścinamy jeden bok, wydrążamy miąższ, delikatnie oprószamy solą. Kaszę gotujemy na sypko wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę i pomidory pokrojone w paseczki, podsmażamy kilka minut. Na patelnię dodajemy mięso, smażymy, aż mięso się zetnie. Mięso mieszamy z kaszą i koncentratem pomidorowym, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami i ostrą papryką. Farszem nadziewamy "łódeczki" z cukinii, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Cukinię można serwować solo, ale także z gotowanymi na parze warzywami lub sałatą z lekkim dressingiem ziołowym.

SMACZNEGO!

3 komentarze :

  1. Pieczona cukinia to hit mojej kuchni każdego lata :) Coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię cukinie, więc nie pozostaje mi nic innego jak skorzystać z przepisu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój ukochany przepis, od zawsze. :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!